StoryEditor

Bezdrôtový prenos audia a videa

02.10.2007, 00:00

Káble ťahané poza skrine či okolo stien môžu pokaziť celkový dojem z moderného bytu. Našťastie dnes už nie je bezdrôtová technológia len doménou veľkých firiem či milionárov. Svoje bohaté uplatnenie nájde aj v bežných domácnostiach, ktorých majitelia chcú využívať výdobytky modernej technológie skutočne naplno.
Máte doma napr. satelitnú televíziu a takto prijímaný signál potrebujete rozviesť do viacerých miestností? Prirodzene, môžete začať búrať a inštalovať káble, ale ide to aj inak. Existuje viacero zariadení, ktoré dokážu preniesť tento signál bezdrôtovo. My vám predstavíme zariadenia, ktoré využívajú na prenos frekvenciu 2,4 GHz a na voľnom priestranstve majú dosah 100 metrov. V zastavaných priestoroch počítajte so vzdialenosťou pod 30 metrov.
Audio aj signál diaľkového ovládača
Prvým zariadením na tento účel je AV Sender Globo. Obsahuje prijímač a vysielač, oba čerpajú energiu pomocou napájacích adaptérov. Zariadenie sa na zdroj signálu pripojí pomocou kompozitných vstupov Cinch -- 2× audio a 1× video. V dodávke je aj redukcia, ktorá tieto vstupu dokáže pretransformovať na konektor Scart.
Prenos audia a videa zo zdroja na iné miesto bezdrôtovo nie je jediná funkcia, dá sa "posúvať" aj signál originálneho diaľkového ovládania na vzdialenom mieste. V praxi to potom vyzerá tak, že signál zo satelitu si prenesiete napr. do spálne, z ktorej môžete dokonca prepínať programy na satelitnom prijímači. Na zlepšenie príjmu diaľkového ovládania sa dodáva špeciálna anténa.
Ďalšie zariadenie AV Sender HQ Scart je podobné, ibaže vyhotovenie priamo obsahuje konektor Scart. Zistili sme podobný dosah ako pri predchádzajúcom modeli. Pre toto vyhotovenie sa dodávajú dve antény na diaľkové ovládanie -- pre prijímač i vysielač.
Nasleduje zariadenie AV Sender Strong VS150, ktoré má podľa výrobcu dosah do 50 metrov, pri našom teste to bolo okolo 20 metrov. Výhodné je, že v tomto prípade sú antény nastavovateľné a máte tak možnosť naladiť lepšie nastavenie. Anténa na prenos diaľkového ovládania je len jedna. Prepojenie sa aj v tomto prípade uskutočňuje cez kompozitné porty Cinch s dodávkou redukcie na Scart. Na strane vysielača je redukcia vytvorená do uhla 90°.
Na záver sme si nechali zariadenie, ktoré v našom teste malo najväčší dosah -- okolo 35 m. Ide o AV Sender Technisat SkyFunk4. Vysielač má zabudované dva vstupy, bez prepínania tak môžete prenášať signál zo satelitu a HiFi veže. Pripojenie je možné pomocou portov Cinch i Scart, aj v tomto prípade sa dá uskutočniť prenos signálu z diaľkového ovládača.
Cena: AV Sender Globo -- 1 912 korún
AV Sender HQ Scart -- 1 990 korún
AV Sender VS150 -- 1 912 korún
TE SkyFunk 4 -- 2 657 korún
Požičal: AB -- COM

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/new-wave, menuAlias = new-wave, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
10. máj 2024 09:47