StoryEditor

Vidí aj tam, kam (niekedy) nemá

21.01.2008, 23:00

Na film už dnes fotia len nadšenci, digitálne kompakty totiž z obchodov miznú takmer tak rýchlo ako teplé rožky. Ak práve v tejto chvíli uvažujete nad tým, že svoj Flexaret po rokoch vymeníte za novú zrkadlovku, dáme vám jeden tip. Za 800 korún, ktoré položí na stôl zberateľ za váš muzeálny kúsok, si kúpte dvojgigovú pamäťovú kartu a k nej nový digitálny ultrazoom. Nie je to síce zrkadlovka, ale za cenu okolo 10-tisíc korún získate prístroj, ktorý vám otvorí svety pre bežné kompakty nedostupné.
Dlhé oko
Možno máte radi prírodu, možno fotenie objektov v paneláku oproti, v každom prípade však určite oceníte, že nemusíte so sebou nosiť objemnú tašku plnú optiky. Naopak, postačí relatívne malý, no veľmi výkonný aparát, ktorý dokáže svoje "oko" zamerať aj na ciele nachádzajúce sa desiatky metrov ďaleko a ponúknuť ich fotku v kvalite, ktorá pre bežného používateľa či začínajúceho poloprofesionála úplne postačuje. Hovoríme o fotoaparátoch, v ktorých sa optický zoom zvyčajne vyjadruje označením 10x a viac.
Ultrazoomy sú dnes už bežnou súčasťou ponuky väčšiny popredných výrobcov fotoaparátov. Keď pred niekoľkými rokmi prichádzali na trh, nedávali im skeptici veľké šance, opak je však pravdou. Táto kategória aparátov má totiž v porovnaní s klasickými kompaktmi zavesenými na ruke každého dovolenkára niekoľko zásadných výhod. Tie v dostatočnej miere kompenzujú aj mierne vyššiu cenu, ktorá sa však pri výbehových typoch už dá označiť takmer za ľudovú.
Tým najvýznamnejší krokom vpred je práve schopnosť detailne zachytiť aj z hľadiska fotografovania veľmi vzdialené objekty. Rozsah priblíženie sa dnes už vyšplhal na hodnotu 18x, teda na 18-násobný optický zoom, ktorý býva doplnený aj jeho digitálnou verziou (aj keď, samozrejme, nie v takom rozsahu). S fotoaparátom s podobnými vlastnosťami by ste nemali zmeškať žiadny napínavý okamih na opačnom konci futbalového ihriska. Samozrejme, tým, že nejde o zrkadlovky, sa treba zmieriť s pomalšími reakciami týchto kompaktov, to však bežného fotografa väčšinou až tak netrápi.
Neznamená to však, že ultrazoomy sú vhodné len na fotenie "do diaľky". Práve naopak, problém im nerobia ani supermakrá, teda detaily napríklad kvetov, ktoré sú len jeden centimeter pred objektívom. A, samozrejme, zdatne zvládajú aj natáčanie krátkych videosnímok.
Nabité a jednoduché
Ceny "aktuálnych" ultrazoomov (ktoré nie sú až také nízke) jasne evokujú, že výkonná optika nie je to jediné, na čo sa môže majiteľ tešiť. Výpočet všetkých funkcií, parametrov či režimov je zbytočný, keďže sa ich zoznam medzi jednotlivými prístrojmi odlišuje, výbava však určite nezaostáva za klasickými kompaktmi. Plusom navyše sú napríklad lepšie a širšie možnosti manuálneho ovládania, či v prípade niektorých modelov možnosť pripojenia externého blesku (a zvyčajne výkonnejší interný blesk ako pri lacných bežných kompaktoch) či filtrov alebo predsádok na objektív. Celkovo je rozsah ich príslušenstva pomerne bohatý. Oceniť sa dá aj elektronický hľadáčik, ktorý vo väčšine prípadov verne zobrazuje to, čo v skutočnosti vidieť na LCD displeji na tele prístroja. Navyše sa dá na ňom zobraziť aj histogram či informácie z menu.
Vzhľadom na očakávané pokusy fotografov zachytiť vzdialené objekty je samozrejmosťou digitálny stabilizátor, ešte lepšie je však poobzerať sa po prístroji s optickým či duálnym stabilizátorom. Udržať totiž aparát pri takomto fotení v pokoji je takmer nemožné a aj napriek vyspelým stabilizačným pomocníkom nie je v niektorých prípadoch iná možnosť, ako posadiť prístroj na statív. S tým napokon výrobcovia aj počítajú, takže potrebný závit v tele prístroja je samozrejmosťou. Možno trochu šokovaní zostanú majitelia niektorých modelov, ktoré okrem fotenia môžu slúžiť aj ako hodinky či budík.
Bohatá ponuka režimov a nastavení na prvý pohľad mätie, v praxi však zvyčajne neznamená žiadny výraznejší problém. Ovládanie a menu sa totiž od bežných kompaktov príliš neodlišujú, takže ak ste sa už s digitálnym fotoaparátom stretli, nebudete mať s ich zvládnutím vážnejší problém. Nevýhodou je len potreba preklikať sa v menu väčším počtom funkcií. S problémami sa azda stretnú len úplní začiatočníci či fotografi, ktorí chcú svoje schopnosti ďalej rozvíjať, a tak skúšajú a testujú svoje umenie napríklad aj bez pomoci automatiky. Na podobné školenia sú však ultrazoomy ako stvorené.
Spolu so za sú aj proti
Obrovská univerzálnosť týchto aparátov v sebe, samozrejme, skrýva aj určité nedostatky. Niekomu sa napriek ich malým rozmerom môžu stále zdať príliš veľké. Aj v tomto smere však výrobcovia robia pokroky a dnes je už na trhu niekoľko modelov, ktoré svojimi rozmermi môžu smelo konkurovať vreckovým fotoaparátom (napr. Panasonic DMC-TZ3). Na druhej strane aj z hľadiska lepšieho umiestnenia ovládačov a pevného uchopenia pri dlhších expozičných časoch nie sú niekedy väčšie rozmery a hmotnosť na škodu. Ultrazoomy totiž bývajú náchylné na rozmazávanie či šum fotiek pri vyšších hodnotách citlivosti ISO. Tie sú často ponúkané v takých parametroch, ktoré bežný fotograf nikdy nevyužije a pri ktorých sú fotky už skutočne vhodné len do koša.
Medzi mínusy utrazoomov sa zaraďuje aj zvyčajne dlhší čas od zapnutia po odfotenie prvej snímky. Obvykle sú energeticky o niečo náročnejšie, bežne však fungujú na AA akumulátory, ktoré nie je problém zohnať v ktoromkoľvek obchode.
Vo všeobecnosti sa dá povedať, že ultrazoomy aj napriek určitým kompromisom v oblasti kvality snímok predstavujú vynikajúcu alternatívu pre každého, kto chce fotenie povýšiť na niečo viac ako len štylizované obrázky či krátke videá z letnej dovolenky. Na rodinných oslavách, v prírode, ale aj pri fotení detailov architektúry na výletoch po svete vás určite nesklamú.

Niektoré ultrazoomy na trhu
Model Optický zoom Cena v Sk
Fujifilm FinePix S8000fd 18x 9 700
Olympus SP 560 UZ 18x 11 600
Sony DSC-H9 18x 13 800
Panasonic DMC FZ18 18x 13 500
Kodak EasyShare Z712 12x 9 600
Canon PowerShot S5 IS 12x 12 800

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/new-wave, menuAlias = new-wave, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 08:28