StoryEditor

V štátnych podnikoch budú asi padať vedúce hlavy

Zmena vládnej garnitúry neprinesie iba výmeny na ministerských postoch, ale môže zatriasť aj stoličkami manažérov, korí riadia podniky s majetkovou účasťou štátu. Ľudia, ktorí svoje miesta získali za pôsobenia odchádzajúcej vlády, tak môžu o ne prísť.

Zmena vládnej garnitúry neprinesie iba výmeny na ministerských postoch, ale s najväčšou pravdepodobnosťou zatrasie aj stoličkami manažérov, ktorí riadia podniky s majetkovou účasťou štátu. Ak sa moci ujme Smer, štát si vplyv vo veľkých štátnych firmách asi udrží, keďže táto strana doprivatizáciu neplánuje. Ľudia, ktorí svoje miesta získali za pôsobenia odchádzajúcej vlády, tak môžu o ne prísť.
"Polovica ľudí vo vedúcich pozíciách tam nemá čo sedieť, veď nespĺňajú základné podmienky - jazykové znalosti, znalosti v odbore a nemajú vodcovské schopnosti," povedal Peter Baláž z Ekonomickej univerzity. Baláž musel opustiť miesto v Dozornej rade Slovenského plynárenského priemyslu po príchode Jirka Malchárka na čelo ministerstva hospodárstva.

Prví na odstrel
Železničnej spoločnosti Cargo tri a pol roka šéfuje Pavol Kužma, ktorý sa považuje za človeka blízkeho SDKÚ. Ak si štát uchová vplyv v tejto spoločnosti zabezpečujúcej nákladnú dopravu, stolička by sa pod Kužmom mohla zatriasť ako jedna z prvých.
Ďalším kandidátom na odchod je generálny riaditeľ Slovenskej pošty Ján Ptačin, hoci poradca ministra dopravy Pavla Prokopoviča Tomáš Šarluška o ňom hovorí, že je "v prvom rade výborný manažér". Do vedenia štátneho podniku sa však Ptačin dostal v rámci masovej výmeny členov predstavenstva, ktoré v roku 2004 obsadili najmä nominanti SDKÚ. Slovenská pošta dosiahla v minulom roku rekordný zisk 626 miliónov korún.

Vážneho parketa
Generálnym riaditeľom Železníc Slovenskej republiky, ktorá spravuje koľajnice, je Roman Veselka, ktorý vymenil vo funkcii v roku 2003 na odporúčanie ministerstva dopravy a rady ŽSR Ladislava Saxu. Ten odchod odôvodnil zdravotnými problémami, čo potvrdil aj minister dopravy Pavol Prokopovič. Odmietol tak špekulácie, že príčinou výmeny na riaditeľskom poste boli výsledky kontrol v spoločnosti.
Ďalším nominantom ministerstva dopravy je generálny riaditeľ Národnej diaľničnej spoločnosti Dušan Faktor, bývalý šéf Slovenskej správy ciest, kde ho na vedúcom poste vo februári 2005 vymenil Peter Havrila, vraj ako nominant KDH. Novým ministrom dopravy sa môže stať Ľubomír Vážny zo Smeru. V takom prípade si Faktor svoju stoličku nemusí udržať.

Riaditeľka na materskej
Zmena vo vedení pravdepodobne neminie Slovenskú agentúru pre cestovný ruch. Generálna riaditeľka agentúry Silvia Šuleková-Kolláriková, ktorá do funkcie nastúpila koncom novembra minulého roka po predchodcovi Romanovi Žatkovi, totiž nastúpila na materskú dovolenku. Jej zastupovaním bola zatiaľ poverená riaditeľka sekcie financovania, organizácie strategického marketingu a vonkajších vzťahov Agnesa Klimová.
Nová vláda pravdepodobne vymení aj šéfa vládnej investičnej agentúry SARIO. Súčasný riaditeľ Milan Juráška sa dostal do funkcie v novembri minulého roka. Ministerstvo hospodárstva argumentuje, že zvíťazil vo výberovom konaní, zdroje zvnútra agentúry ho pre HN označili ako politického nominanta.
Svojím postom si nemôže byť istý ani predseda Správy štátnych hmotných rezerv, Malchárkov nominant Robert Nemec či nominant SMK na čele Colného riaditeľstva Jozef Gönczöl. Personálne zmeny asi postihnú aj Slovenskú televíziu, kde sa nedávno hovorilo o výmene generálneho riaditeľa Richarda Rybníčka za Branislava Zahradníka. Výmena sympatizanta KDH za SDKÚ však asi nadlho platná nebude.

Luknár i Paroulková onedlho končia
Personálna výmena sa črtá aj na poste predsedu Telekomunikačného úradu SR, ktorý je regulátorom trhu silných spoločností T-Com vrátane T-mobile a Orange. Súčasný šéf úradu Milan Luknár bol na návrh ministerstva dopravy parlamentom zvolený na šesť rokov. "Moje funkčné obdobie sa končí 11. decembra 2006. Nie som členom žiadnej politickej strany a nehodlám podnikať žiadne kroky, aby som bol zvolený znova. O mojom nástupcovi nemám ani tušenia," povedal Luknár.
Podľa kancelárie predsedníčky Protimonopolného úradu bola Danica Paroulková na "apolitickej báze" víťazkou konkurzu. Jej funkčné obdobie trvá od roku 2001 a skončí sa o tri mesiace. Nového predsedu úradu bude na návrh vlády vymenúvať prezident. V Paroulkovej kancelárii "nik netuší", koho nová vláda navrhne.

Personálne zemetrasenie sa nevyhne ani energetike
Personálnym zmenám v predstavenstve sa nevyhnú ani prirodzené monopoly v energetike. Jednými z najlukratívnejších miest sú posty vo vedení elektrární. Zo siedmich členov predstavenstva sú traja Slováci. Podľa zloženia budúcej vlády by o funkciu mohol prísť Miroslav Wöllner s politickým krytím SMK a Pavol Ponca, nominant SDKÚ. Ignác Pňaček za KDH by o stoličku nemal prísť, po privatizácii ho do funkcie preobsadil Enel.
O svoje miesta pravdepodobne prídu ľudia, ktorých do funkcií dosadil minister hospodárstva Jirko Malchárek. Z Predstavenstva SPP asi odíde Miloš Kyselica, ktorý sem prišiel začiatkom tohto roka. Nová vláda možno navrhne aj zmeny v dozornej rade plynární.
Nahnuté to majú aj zástupcovia štátu v rozvodných spoločnostiach. Podpredsedom Predstavenstva Západoslovenskej energetiky je bývalý Malchárkov poradca Peter Vlasatý. Nová vláda možno odvolá aj ďalšieho člena predstavenstva Tibora Végha, ktorý má blízko k súčasnému vedeniu FNM. Miesto nemá isté ani podpredseda Predstavenstva Východoslovenskej energetiky, absolvent FTVŠ Stanislav Zicho, ktorý je bývalým členom ANO.
Šéf Smeru Robert Fico pred voľbami avizoval, že sa chystá robiť "poriadok" aj v Úrade pre reguláciu sieťových odvetví. Smeru blízki ľudia by vraj mali prísnejšie dohliadať na cenotvorbu pre domácnosti. Regulačná rada má členov volených na šesť rokov, každé dva roky sa vymení jedna dvojica.

01 - Modified: 2003-03-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Akcie VÚB a VSŽ posilnili SAX na 163,05 bodu 02 - Modified: 2003-03-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Koruna aj po vlaňajších výsledkoch HDP na stabilnej úrovni
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/parlamentne-volby-2006, menuAlias = parlamentne-volby-2006, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
10. máj 2024 03:25