StoryEditor

Parlament obsadí tretina poslaneckých nováčikov

20.06.2006, 00:00
Veľa nových tvárí už poznáme vďaka škandálom a škandálikom. Všetci však jednohlasne tvrdia, že chcú do politiky priniesť najmä slušnosť a korektnosť.

Viac ako jedna tretina poslancov je vo veľkej politike absolútnymi nováčikmi. Mnohí z nich sa do parlamentu dostali z komunálnej politiky, pôsobili v regionálnych štruktúrach strán, sú medzi nimi aj známe športové osobnosti - futbalový rozhodca a tréner. Mená niektorých sa už na verejnosti prepierali v súvislosti s rôznymi kauzami a kauzičkami. Zhodujú sa však na tom, že ich motiváciou na vstup do politiky bola možnosť "byť pri tom" - podieľať na zlepšení verejného života, pričiniť sa o zmeny a vniesť do politiky slušnosť a korektnosť.
Pomôžeme regiónom
Medzi poslancami nováčikmi je mnoho odborníkov, ktorí sa chcú aj naďalej angažovať v oblastiach, v ktorých doteraz pôsobili. Anna
Szögedi (SMK) chce ako pedagogička pôsobiť aj v parlamente v oblasti školstva. Zmeny podľa nej čakajú najmä školský zákon a obsahovú reformu. "Navyše pochádzam zo stredného Gemera, čo je jeden z najzaostalejších regiónov z hľadiska hospodárskej politiky. Preto by som sa chcela venovať aj vyrovnávaniu regionálnych rozdielov."
Nové technológie, informatika a vzdelanostná ekonomika - to sú zasa priority Pavla Freša (SDKÚ-DS). Sociálny výbor považuje za najlepšiu možnosť sebarealizácie Monika Gibalová (KDH): "Posledných šesť rokov som sa usilovala o vybudovanie komplexných sociálnych, zdravotníckych a hospicových služieb a v tomto by som chcela pokračovať."
Zrušíme poplatky
Zmeniť systém financovania kultúry z jedného zdroja na viaczdrojové by chcela Ágnes Biró (SMK). Za dôležité považuje aj osobitné riešenie financovania menšinových kultúr, ktorých je na Slovensku dvanásť. "Ako žena by som sa chcela venovať aj otázkam zastúpenia žien v politike. Z 20 poslancov SMK budú v parlamente sedieť len tri ženy," zdôraznila. Miroslav Jureňa (ĽS-HZDS) chce zastupovať záujmy argárnikov a poľnohospodárov - podľa neho v tejto oblasti zaostávame v porovnaní s okolitými krajinami. Beata Sániová (ĽS-HZDS) pracuje v oblasti zdravotníctva a vysokého školstva. "Myslím si, že 20- a 50-korunové poplatky v zdravotníctve treba zrušiť. Nemôže to takto ďalej fungovať, najmä pri sociálne slabších skupinách," uviedla Sániová. Nepozdáva sa jej ani príliš častá kategorizácia liekov a chce navrhnúť zrušenie doplatkov na lieky pre vybrané skupiny občanov.
Škandály ich neohrozili
Niektoré poslanecké mená sú prekvapením. Príkladom je Peter Gabura (KDH), ktorý sa vďaka "krúžkovaniu" dostal z nezvoliteľného 77. miesta na kandidátke priamo do parlamentného kresla. V minulosti pritom bolo jeho meno častou témou médií - Gabura je konateľom vo firmách Maana a TV Com, ktoré koncom 90. rokov preverovala finančná polícia. O spoločnosť Maana sa zaujímali kvôli prevodu budovy na Žabotovej ulici v Bratislave z vlastníctva mesta do majetku tejto súkromnej firmy. V tejto budove donedávna sídlilo KDH. Porušenie zákona nebolo zistené. Obidve firmy sponzorovali kresťanských demokratov. "Poškodilo mi to dobré meno teoreticky aj prakticky, ale to nie je pre mňa téma. Do politiky som sa nešiel dohadovať o klebetách," skonštatoval Gabura pre HN. Dodal, že výrazný posun bol prekvapením aj preňho. "Keď však človek ide do takejto "súťaže", nemôže si povedať, že ide prehrať."
Klebety ma nezaujímajú
Ďalšou postavou, ktorej kredit už niekto spochybnil, je Martin Glváč (Smer-SD). "V parlamente sa chcem venovať legislatíve, vymožiteľnosti práva a vplyvu ekonomiky na celý systém," povedal. Obvinenia exministra spravodlivosti Daniela Lipšica (KDH), že má styky s mafiou, komentovať nechce. "Myslím si, že voliči dali jednoznačne najavo, akú tomu prikladajú váhu. S pánom Lipšicom budem mať jedno súdne pojednávanie a podal som na neho aj trestné oznámenie. Je to však pre mňa minulosť, ku ktorej sa nechcem vracať."
Zaostrené na šport a domobranu
Do parlamentných lavíc však zasadnú aj poslanci, ktorí chcú zaviesť úplné novinky. Rudolf Pučík (SNS) plánuje okrem iného presadiť vytvorenie elitnej ozbrojenej zložky Slovenská národná domobrana, ktorá by podliehala Bezpečnostnej rade SR. "Šance, že to prejde, vidím reálne. V Maďarsku existuje niečo podobné už tri roky, tzv. Národná stráž, ktorá slúži na pomoc pri živelných pohromách a národnostných nepokojoch. A je mimochodom veľmi dobre vyzbrojená," podotkol Pučík.
Futbalový tréner Dušan Galis (Smer-SD) má pocit, že problematika športu bola doteraz v parlamente opomínaná. "Určite budem presadzovať prijatie zákona o športe, jeho väčšiu propagáciu v televízii, vytváranie viac príležitostí na športovanie pre mládež a zaradenie väčšej miery telesnej výchovy do učebných osnov," vyhlásil. Rafael Rafaj (SNS) si myslí, že v doterajších parlamentoch absentovala komunikačná zdatnosť a kultúra, tak na strane opozície, ako aj koalície. Chce preto kolegom pomôcť a využiť svoje skúsenosti novinára a hovorcu. Zároveň chce pripraviť veľký tlačový zákon, vrátiť verejnoprávny charakter Slovenskej televízii a rozhlasu podľa vzoru BBC a presadiť zníženie DPH na knihy v slovenskom jazyku.
Porovnania s Plhákovou sa nebojí
Peter Kažimír (Smer-SD) chce prinášať do parlamentu pohľady zo života. "Je pravda, že niekedy sa pohybovali mimo neho," hovorí o poslancoch, ktorým sa končí funkčné obdobie podnikateľ. Už dnes je pripravený v krátkom čase vzdať sa početných podnikateľských aktivít. "Už na tom pracujem a pokúsim sa dodržať zákonnú lehotu," prehodil s úsmevom Kažimír.
Do parlamentu sa dostala aj advokátka Katarína Cibulková (SDKÚ-DS), ktorá sa zrejme pre svoju profesiu, blond vlasy a príjemný vzhľad nevyhne porovnávaniu so Zuzanou Plhákovou. "Neobávam sa toho. Záleží len na mne, či sa do toho nechám zatiahnuť alebo nie a závisí zasa len odo mňa, ako sa budem navonok prezentovať." Parlament podľa nej nie je len o vzhľade. Sústrediť sa chce najmä na hľadanie nástrojov na riešenie problémov s vymožiteľnosťou práva a prieťahov v súdnych konaniach.

Zrejme najznámejšie nové tváre v parlamente – futbalový tréner reprezentácie Dušan Galis a medzinárodný rozhodca Ľubomír Micheľ. Snímky TASR

Katarína Cibulková tvrdí, že práca parlamentu nie je len o vzhľade. Snímky TASR

Ágnes Biró sa nepáči sa jej, že v klube SMK budú len tri ženy. Snímky TASR

Aj vďaka bilbordom sa prekrúžkoval do parlamentu Peter Gabura. Snímky TASR

01 - Modified: 2003-03-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Čistý zisk Atosu klesol 02 - Modified: 2003-03-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vojna ohrozuje letectvo
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/parlamentne-volby-2006, menuAlias = parlamentne-volby-2006, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
13. máj 2024 11:05