StoryEditor

Mandelson chce clá na obuv z Číny a Vietnamu

14.03.2006, 23:00
Autor:
SITASITA

Európska únia má právo a súčasne aj povinnosť zasiahnuť proti nekalým obchodným praktikám Číny a Vietnamu, uviedol eurokomisár pre obchod Peter Mandelson. Podľa Madelsona musí Brusel uvaliť na dovoz obuvi z Číny a Vietnamu antidumpingové clá, pretože tieto krajiny vytvárajú nepovolené výhody pre svojich výrobcov. Tí tak môžu na európskom trhu predávať svoj tovar za ceny, ktoré sú nižšie, ako by boli ich reálne výrobné náklady bez nedovolenej podpory štátu.
Mandelson však zároveň dodal, že európsky obuvnícky priemysel potrebuje rozsiahlu reštrukturalizáciu. "Tieto opatrenia môžu ochrániť európsky trh voči nekalým obchodným praktikám. Nemôžu nás však ochrániť pred silnou konkurenciou ani pred prirodzenými a legitímnymi konkurenčnými výhodami, ktoré majú nízkonákladoví ázijskí výrobcovia," vyhlásil eurokomisár v utorkovom príhovore pred Európskym parlamentom.
Európska komisia už 23. februára informovala o tom, že jej vyšetrovanie vo vybraných čínskych a vietnamských obuvníckych továrňach potvrdilo, že tieto firmy získavali nepovolené výhody od svojich štátov, napríklad lacné úvery, daňové prázdniny, netrhové prenájmy priestorov či možnosť nesprávneho ohodnocovania aktív.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
14. máj 2024 15:21