StoryEditor

Súd opäť zvýšil moc ruských daňových úradov

19.07.2005, 00:00
Ústavný súd Ruskej federácie zaskočil minulý týždeň podnikateľský sektor, keď rozhodol, že daňové úrady majú v podstate možnosť ísť aj za trojročnú hranicu pri vyšetrovaní daňových povinností firiem. Ústavný súd vo štvrtok minulý týždeň síce rozhodol, že vo všeobecnosti je zákon o limitovaní právomocí daňových orgánov v poriadku, ale v "určitých prípadoch" majú úrady právo vyšetrovať spoločnosť aj po uplynutí lehoty troch rokov. Tou chce ruský prezident Vladimir Putin obmedziť prehnanú horlivosť úradov známu najmä z kauzy Jukos.

Ústavný súd Ruskej federácie zaskočil minulý týždeň podnikateľský sektor, keď rozhodol, že daňové úrady majú v podstate možnosť ísť aj za trojročnú hranicu pri vyšetrovaní daňových povinností firiem. Ako uviedli ruské The Moscow Times, Ústavný súd vo štvrtok minulý týždeň síce rozhodol (po podaní odvolania daňových inšpektorov), že vo všeobecnosti je zákon o limitovaní právomocí daňových orgánov v poriadku, ale v "určitých prípadoch" majú úrady právo vyšetrovať spoločnosť aj po uplynutí lehoty troch rokov. Tou chce ruský prezident Vladimir Putin obmedziť prehnanú horlivosť úradov známu najmä z kauzy Jukos. Na základe rozhodnutia Ústavného súdu sa tak v spomínaných istých prípadoch bude môcť vyšetrovanie natiahnuť na neurčito. Právo rozhodnúť v akých prípadoch zostane na jednotlivých súdoch.
Podľa analytikov toto rozhodnutie ovplyvní každú firmu na území Ruska, domácu či zahraničnú. To práve v čase, keď spoločnosti hľadali u prezidenta záchranu pred čoraz častejšími spätnými kontrolami zo strany daňových úradov. "Toto je katastrofálne rozhodnutie pre všetkých daňových poplatníkov a celú podnikateľskú komunitu," zareagoval na výrok súdu Sergej Pepeljajev z právnickej spoločnosti Pepeljajev, Goltsblat and Partners. "Teraz bude môcť ktorýkoľvek súd svojvoľne rozhodnúť, bez ohľadu na zákony, či povolí daňovým úradom predĺženie inšpekcií alebo nie."
Podľa denníka The Wall Street Journal Europe Ústavný súd svojím rozhodnutím síce posunul Rusko do pozície, aká platí vo viacerých krajinách sveta, medzi nimi aj v USA, kde sú tiež daňové inšpekcie limitované, no súdy majú právo v určitých oprávnených prípadoch tieto inšpekcie predĺžiť. Ide väčšinou o prípady, keď sa firma dopúšťa daňových podvodov. No v Rusku, kde sú súdy často vystavené politickému nátlaku, sa takto môže podľa právnikov otvoriť cesta ďalšiemu zneužívaniu právomocí. Ústavný súd ako príklad možného dodatočného vyšetrovania uviedol "obštrukcie zo strany daňovníka pri preverovaní daňovými úradmi". "Ako sa dá definovať takéto kladenie prekážok úradníkom?," pýta sa Sergej Beljakov, právny expert z Ruskej priemyselnej a podnikateľskej únie. Obáva sa, že na potvrdenie takejto obštrukcie bude úradom stačiť, že sa nedostanú do firmy, alebo im podnik nedá konkrétny materiál, ktorý práve žiadajú.
Putin pritom len nedávno podpísal zákon o limitovaní právomocí daňových inšpektorov s tým, že "nemôžu donekonečna terorizovať podnikateľov".
Väčšina ruských firiem neplatila v 90. rokoch regulárne dane, podľa The Moscow Times to však bolo preto, že vtedajšie ruské zákony boli príliš všeobecné a často protichodné. Podľa niektorých analytikov by toto rozhodnutie mohlo narušiť vplyv Putinom preferovaného zákona, no druhá skupina analytikov vidí práve v zákone šancu vyriešiť aj terajší problém. Ako uviedla maklérska firma United Financial Group, Štátna duma by pri schvaľovaní zákona v septembri mala stanoviť presné podmienky na daňové kontroly a podľa jednej z najvplyvnejších finančných skupín Alfa Group majú síce daňové úrady možnosť využiť nejasné rozhodnutie súdu, no pochybuje, že tak urobia, ak vezmú do úvahy postoj Kremľa v tejto veci.

Investori údajne preferujú zotrvanie Putina
Po viacerých pre investorov znepokojivých udalostiach v Rusku sa ruská Alfa Bank rozhodla zhodnotiť možný dosah už ďalších prezidentských volieb v roku 2008 na podnikanie v krajine. Vedúci analytik banky je presvedčený, že podnikaniu v Rusku by pomohlo, ak by Vladimir Putin ostal pri moci aj po roku 2008. Ako uviedol ruský denník Vedomosti, stratég Alfa Bank Christopher Weafer vo svojej analýze Investičné prostredie v Rusku: politické riziká a kremeľské tajnosti, varuje pred nástupom opozície. Aj keď pripúšťa tvrdú Putinovu ruku voči biznisu, podľa jeho analýzy je pre investorov výhodnejší mechanizmus, ktorý by "umožnil Putinovi ostať pri moci aj po roku 2008". Ak by to nešlo, potom by biznis preferoval pokračovanie Putinovej politiky niektorým z predstaviteľov terajšej vládnej štruktúry. V tomto prípade totiž "bude odklon od kurzu minimálny". Najväčšou hrozbou je podľa Weafera nástup opozície, čo by viedlo k ešte väčším útokom na oligarchiu, a tým poškodilo investičné prostredie na niekoľko rokov. Podľa iných analytikov je však na analýzy o budúcich voľbách ešte priskoro a známy konšpirológ Gleb Pavlovskij je presvedčený, že Alfa Bank sa tým snaží dať najavo lojálnosť voči Kremľu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
09. máj 2024 15:07