StoryEditor

Nokia získala v Číne miliardové kontrakty

14.09.2006, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Mobilný gigant Nokia podpísal dohody o dodávkach mobilov a vybavení sietí do Číny v hodnote viac než dve miliardy eur, v prepočte zhruba 75 miliárd korún.
Nokia vyhrala súťaž na dodávku infraštruktúry pre rozšírenie siete mobilného operátora China Mobile v hodnote 580 miliónov eur. Dodávky sa už začali.
Nokia podpísala aj memorandum o spolupráci s China Postel (PTAC), na základe ktorého by mal čínsky národný predajca telefónov v tomto roku kúpiť od Nokie telefóny v hodnote 1,5 miliardy eur.
Nokia je najväčším hráčom na čínskom trhu mobilných telefónov a na celkovom predaji tu má viac než štvrtinový podiel. Zápasí však so silnou konkurenciou, ktorá sa tiež snaží dobyť najväčší mobilný trh sveta. Ten by mal podľa odhadov rásť o 25 až 30 percent ročne. Na čínskom trhu sieťového vybavenia Nokii konkuruje švédsky Ericsson a čínske spoločnosti Huawei Technologies a ZTE.
Nokia začala v Číne podnikať pred viac než 20 rokmi a zamestnáva tu vyše 6 700 ľudí. Doteraz tu investovala 3,3 miliardy eur a jej tržby stúpli o 28 percent na 3,4 miliardy dolárov.
Nokia odhaduje, že do roku 2008 počet používateľov mobilov vo svete dosiahne tri miliardy a najväčší rast očakáva v Číne, Indii, juhovýchodnej Ázii a Afrike.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
11. máj 2024 08:15