StoryEditor

Firmy z Kysúc odchádzajú na Moravu

28.06.2006, 00:00
Kysuckí podnikatelia zakladajú firmy v Česku, pretože je tam pre nich výhodná platobná disciplína a legislatíva. Podľa Jána Pidycha z čadčianskeho úradu práce asi 60 % živnostníkov, malých a stredných podnikateľov sa udomácnilo najmä v Moravskosliezskom kraji. Dnes tam pracuje 2400 Slovákov, čo je mierny nárast oproti vlaňajšku.

Ján Škvaridlo je spolumajiteľom firmy v Ostrave. Jeho spoločnosť Repák a spol. robí rôzne práce od montáží až po údržbu v oceliarňach Vítkovice Steel a v ďalších firmách na Morave. "V Česku nám úradníci vychádzajú v ústrety. Na Slovensku namiesto toho, aby podnikateľom pomohli a poradili, im závidia. Neplánujeme sa vrátiť domov," hovorí Škvaridlo.
Nie je jediný, kto odišiel podnikať radšej za hranice. Fenomén odchodu je najrozšírenejší na Kysuciach. Podnikatelia idú do Česka za lepšou platobnou disciplínou a legislatívou. Podľa Jána Pidycha z Úradu práce v Čadci odišlo do Moravskosliezskeho kraja šesťdesiat percent živnostníkov, malých a stredných podnikateľov z Kysúc. "Mnohí prosperujú a zamestnávajú aj Moravanov," tvrdí Pidych.
Stavebno-projekčná firma Credo v Čadci patrí medzi významných výrobcov plastových okien na severnom Slovensku. Vo Frýdku-Místku má dcérsku spoločnosť Vapal, cez ktorú podniká na Morave. Vymieňa staré okná za plastové v domoch na sídliskách v Ostrave či Karvinej.
"Okná vymieňame bez zálohových platieb, pretože je tam dobrá platobná disciplína. Po odovzdaní prác nám faktúry platia do dvoch týždňov, čo je na Slovensku takmer nemožné," hovorí konateľ firmy Credo Jozef Vahančík. Podľa neho slovenskí odberatelia využívajú silnú konkurenciu na trhu a tlačia ceny dole. Na Morave sa s takýto prístupom nestretávajú.
Najväčšou prekážkou podnikania na Slovensku sú nekvalitné, často menené zákony a ťažká vymožiteľnosť práva. Tvrdia to Republiková únia zamestnávateľov a Podnikateľská aliancia Slovenska. V ich prieskume označilo legislatívu ako najvýraznejšiu bariéru podnikania 95 percent podnikateľov.
Severnú Moravu robí pre slovenské firmy atraktívnou, paradoxne, jeho chudoba oproti iným častiam Českej republiky. Moravskosliezsky kraj má druhú najvyššiu nezamestnanosť v Česku a veľa Moravanov pracuje v iných regiónoch. Sú to predovšetkým špičkoví manažéri, stavební a montážni robotníci. Vzniká tak priestor pre podnikateľov zo Slovenska.
"V tomto roku migrácia klesla. Nový závod koncernu Hyundai v Nošoviciach môže znížiť nezamestnanosť v kraji, ak zamestná tritisíc ľudí a jeho dodávatelia ďalších deväťtisíc. Veľký problém u nás je, že mnohí dlhodobo nezamestnaní už nemajú pracovné návyky," dodala hovorkyňa ostravského pracovného úradu Svatava Baďurová.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 08:44