20.11.2006, 23:00
Autor:
SITASITA

Kafiléria v strate
Senecká spoločnosť Kafiléria utŕžila v minulom roku za predaj vlastných výrobkov a služieb 127,4 milióna korún, čo v porovnaní s predchádzajúcim rokom predstavuje pokles o viac ako štvrtinu. Pokles zaznamenal podnik aj vo výrobe, a to o tretinu na 125,4 milióna. Vysoký pokles produkcie sa odzrkadlil aj na hospodárskom výsledku. Kým predvlani evidoval podnik čistý zisk v sume 22,1 milióna korún, vlani sa už prepadol do straty vo výške 23,2 milióna. Spoločnosť Kafiléria bola založená v roku 1992 v Senci. Predmetom jej činnosti je hlavne asanácia, výroba živočíšnych komponentov do kŕmnych zmesí, živočíšnych tukov a technických surovín.

Stabilný bauMAX
Spoločnosť bauMAX SR ukončila minuloročné hospodárenie takmer s rovnakými tržbami ako v roku 2004. Za predaj tovaru vlani predajca potrieb pre remeselníkov a domácich majstrov totiž utŕžil medziročne len o desatinu percenta viac, a to tri miliardy korún. Pre vyššie náklady o dve percentá na obstaranie predaného tovaru, ktoré sa vyšplhali na 2,25 miliardy, však obchodná marža spoločnosti medziročne poklesla o 5,3 percenta na 751,8 milióna korún. Celkový výsledok hospodárenia slovenská pobočka bauMAX-u v porovnaní s rokom 2004 znížila o tretinu, keď vlani evidovala čistý zisk na úrovni 75,1 milióna korún. Tento pokles zapríčinilo predovšetkým zníženie výsledkov v hospodárskej činnosti.

Frieslandu klesá predaj
Mliekarenská spoločnosť Friesland Slovensko so sídlom v Nitre vlani utŕžila 1,46 miliardy korún. Za predaj vlastných výrobkov a služieb dostala 1,22 miliardy, čo predstavuje v porovnaní s predchádzajúcim rokom pokles takmer o pätinu. Medziročne prehĺbil podnik stratu o 140 miliónov korún, keď za rok 2005 vykázal záporný výsledok hospodárenia na úrovni 248,6 milióna. Akciová spoločnosť Friesland pôsobí na slovenskom trhu od marca 2001, keď ešte pod názvom Nutricia Dairy Slovakia odkúpila mliekareň Agromilk od Všeobecnej úverovej banky. V roku 2002 zmenila názov na Friesland Slovensko, od mája 2004 pretransformovala právnu formu na akciovú spoločnosť. Koncom septembra 2004 sa firma Friesland Slovensko zlúčila so spoločnosťou Laktis -- Žilinské mliekarne, pričom sa stala jej právnym nástupcom.

Stamart v červených číslach
Stavebná spoločnosť Stamart Martin, ktorá sa špecializuje na realizáciu pozemných stavieb, sa vlani ocitla v červených číslach. Vykázala totiž stratu takmer 76 miliónov korún, zatiaľ čo rok predtým hospodárila s čistým ziskom presahujúcim dva milióny. Na druhej strane tržby za predaj vlastných výrobkov a služieb zaznamenali takmer 2,5-násobný medziročný rast na 950 miliónov korún. Negatívne sa však na hospodárení prejavili ostatné náklady na hospodársku činnosť v sume 111,5 milióna korún, ako aj tvorba rezerv na hospodársku činnosť a zúčtovanie komplexných nákladov budúcich období za takmer 69 miliónov. Stamart vykonáva priemyselné, občianske, inžinierske a bytové stavby, ako aj činnosť stavbyvedúceho či stavebného dozoru.

Spoločnosti INA Kysuce sa darí
Spoločnosť INA Kysuce Kysucké Nové Mesto, ktorá sa zaoberá výrobou valivých ložísk a uložení, dosiahla v minulom roku tržby z predaja vlastných výrobkov a služieb takmer za šesť miliárd korún. Ako ďalej vyplýva z informácií zverejnených spoločnosťou, v porovnaní s rokom 2004 to predstavuje nárast o dve pätiny. INA Kysuce ukončila minuloročné hospodárenie s čistým ziskom 664 miliónov korún, medziročne tak spoločnosť dosiahla nárast zisku o 258 miliónov. Spoločnosť, ktorá patrí do nemeckého koncernu INA-Schaeffler, pôsobí na Slovensku od roku 1999. Produkuje predovšetkým špeciálne ložiská pre potreby automobilového priemyslu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
11. máj 2024 05:07