StoryEditor

Nemeckí plynári zverejňujú kalkuláciu cien

21.11.2005, 23:00
Nemecká plynárenská spoločnosť E.ON Hanse včera zverejnila kalkuláciu cien plynu. Vo vyhlásení upozorňuje, že ide o dobrovoľný krok, pretože z právneho hľadiska neexistuje povinnosť na zverejnenie týchto informácií. "Chceme však obnoviť dôveru našich klientov," povedal predseda predstavenstva Hans-Jakob Tiessen. "Postarali sme sa o transparentnosť, aby naši klienti pochopili štruktúru a primeranosť cien plynu. S okamžitou platnosťou môže každý odberateľ na internete zistiť, čo tvorí naše ceny," dodal Tiessen.
E.ON Hanse zároveň vo vyhlásení upozornil na nevyhnutnosť opätovného zvýšenia cien zhruba o desať percent od januára 2006. Spoločnosť pripúšťa, že zníženie cien je v nedohľadne a z toho dôvodu vyzýva na rozsiahle úspory. "Ak sa splní prognóza Medzinárodnej agentúry pre energiu, ktorá hovorí o zdvojnásobení spotreby energie vo svete do roku 2030, budú ceny ďalej stúpať," píše sa vo vyhlásení.

Pochybnosti pretrvávajú
Podľa Spiegel Online však interné správy finančného odboru materského koncernu E.ON vyvolávajú pochybnosti. Podľa týchto výpočtov spoločnosť v roku 2004 v oblasti súkromných domácností vykázala zisk pred zdanením 17,32 milióna eur, kým v tomto roku očakáva iba 8,44 milióna eur. E.ON tieto relatívne nízke príjmy vysvetľuje vysokými nákladmi za nákup plynu a údržbu sietí a prichádza k záveru, že zdražovanie plynu bolo opodstatnené.
Finančný odbor koncernu však pre internú potrebu vypracoval zoznam nákladov, ktoré by mohol hamburský súd spochybniť. Ten sa totiž zaoberá hromadnou žalobou 54 odberateľov na prehnané ceny a ich neustále zvyšovanie.
E.ON priradil domácnostiam celkové náklady v rádoch desiatok miliónov eur, ktoré však podľa správnosti vôbec nemuseli znášať. Konkrétne sa tu uvádzajú, napríklad, privysoké ceny pri výpočte nákladov na úschovu plynu alebo rozdelenie odbytových nákladov medzi priemyselných a súkromných klientov. Pokiaľ sú kalkulácie finančného odboru správne, bol by výsledok E.ON Hanse v oblasti súkromných odberateľov o 50 miliónov eur vyšší, čo by malo negatívny dosah na súdny proces.

Ostatní nasledujú príklad
Podľa denníka Financial Times Deutschland príklad E.ON-u mienia nasledovať aj ďalšie energetické podniky, ako trhová dvojka RWE. Tajnostkárstva sa začínajú zbavovať aj niektoré mestské komunálne podniky, napríklad, komunálny podnik Energie und Wasser Lübeck už zverejnil kalkuláciu cien plynu.
Plynárenské spoločnosti tak zatrúbili do útoku, hoci podľa expertov sektor by skôr či neskôr musel vytvoriť väčšiu transparentnosť. Na základe rozhodnutia Spolkového súdneho dvora musia monopoly umožniť občianskoprávne preskúmanie primeranosti ich cien, čo však nie je možné bez zverejnenia metódy kalkulácie cien. Na plynárov čaká aj ďalšia zmena: nákladové položky súvisiace s plynárenskou sieťou bude v budúcnosti schvaľovať Spolková agentúra pre sieťové odvetvia.
Vzhľadom na príval sťažností na viacnásobné zdražovanie energií sa energetické podniky obávajú trvalého poškodenia imidžu. Aj to je zrejme dôvod, že okrem E.ON Hanse aj ostatné plynárenské dcéry koncernu E.ON v nadchádzajúcich týždňoch zverejnia kalkulácie.
Experti predpokladajú, že spory medzi ochrancami spotrebiteľov a energetickými podnikmi sa aj napriek zverejneniu kalkulácie budú priostrovať. Jablkom sváru sa stane otázka, ktoré nákladové položky majú firmy právo vymáhať od svojich odberateľov.

Kalkulácia cien pre domácnosti
(v centoch za kilowatthodinu) 2004 2005
DPH 0,61 0,70
Nákupné náklady 2,27 2,88
- z toho daň z plynu 0,55 0,55
Sieťové náklady 1,27 1,27
- z toho koncesný poplatok 0,03 0,03
Odbytové náklady
(call centrum, účtovníctvo, personál atď.) 0,17 0,18
Odbytová marža 0,08 0,05
Zdroj: E.ON Hanse
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
12. máj 2024 05:20