StoryEditor

Glunz & Jensen má nový závod

16.06.2005, 00:00
Renomovaný dánsky výrobca polygrafických prístrojov na vyvolávanie filmov a fotografií Glunz & Jensen otvoril v Prešove nový závod.

Renomovaný dánsky výrobca polygrafických prístrojov na vyvolávanie filmov a fotografií Glunz & Jensen otvoril v Prešove nový závod. Produkcia tejto nadnárodnej spoločnosti je určená výlučne na svetové trhy. Jej najväčšími odberateľmi sú Agfa, Fuji, Kodak, Heidelberg, Creo a ďalšie spoločnosti.
Firma investovala na Slovensku v rámci svojej expanzie na východ Európy. Príprava vrátane výberu lokality trvala takmer dva roky. Glunz & Jensen sa rozhodoval medzi viacerými krajinami východnej Európy, v pláne bola dokonca aj Čína. Prešov sa pre Dánov v konkurencii ôsmich miest javil ako strategicky najvýhodnejší.
Výroba v prešovskom závode je identická s výrobou v materskej spoločnosti. Podľa generálneho riaditeľa slovenskej prevádzky Hansa Olsena do prešovskej prevádzky investovali 200 miliónov korún. Kúpili a zrekonštruovali budovu spolu s priľahlými pozemkami v rozlohe 20-tisíc štvorcových metrov v priemyselnej zóne bývalého areálu ZVL. V podniku našlo prácu zatiaľ 32 ľudí, do konca roka by ich malo byť 100. "Potvrdilo sa, že náš výber bol správny. Nemali sme problémy nájsť kvalifikovaných ľudí na všetky pozície, od administratívy až po výrobu. Prvých pracovníkov sme selektovali z ponuky asi tisícky žiadateľov," povedal Olsen.
Dánsky investor uvažuje v blízkej budúcnosti o ďalšej expanzii výroby, pričom plánuje ponúknuť spoluprácu aj iným spoločnostiam. "Všetko prebehlo veľmi rýchlo. Prišli sme sem v novembri a už v apríli sme odovzdali prvú dodávku zákazníkovi," zdôraznil generálny riaditeľ materskej spoločnosti Glunz & Jensen Rene Berrington. Dodal, že v rozvojovom pláne je aj starostlivosť o zamestnancov vrátane odborného vzdelávania. Časť slovenských pracovníkov sa momentálne školí v Dánsku a zároveň tím z Glunz & Jensen zaúča ostatných ľudí v Prešove.

Firma zatiaľ nechce ísť ďalej na východ
Okrem Dánska a Slovenska má Glunz & Jensen zastúpenia alebo pobočky aj v Nemecku, USA a vo Veľkej Británii. Keďže investíciu na Slovensku považuje za strategickú, nemá momentálne záujem investovať ďalej na východ od Slovenska. Vlaňajší obrat spoločnosti dosiahol 616 miliónov eur.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
16. máj 2024 20:23