StoryEditor

Dolnokubínsky priemyselný park má prvého investora

19.04.2007, 00:00
Autor:
TASRTASR

Nový priemyselný park na rozlohe asi 78 000 štvorcových metrov pripravuje mesto Dolný Kubín. Vyrastie za bývalým areálom závodov valivých ložísk, v miestnej časti Mokraď. V súčasnosti je tam vykúpených asi 50 percent plochy. Mesto Dolný Kubín ponúka terajším vlastníkom pozemkov za štvorcový meter 400 korún. "Predávať ich budeme o 100 korún drahšie, aby sme pokryli všetky náklady s vysporiadaním vlastníckych vzťahov a na dobudovanie infraštruktúry," hovorí dolnokubínsky primátor Ivan Budiak.
Prvým investorom v priemyselnom parku bude nemecká spoločnosť Prymetall. Výstavbu priemyselnej haly odštartuje začiatkom mája, po získaní stavebného povolenia. Zriadi v nej rezacie centrum dovážaných medených pásov potrebných na výrobu elektroinštalačného materiálu a zamestná asi 200 ľudí. Jej plánované investície sa vyšplhajú do výšky 1,5 až 2 milióny eur a hlavným odberateľom by sa mala stať spoločnosť Utilux v Dolnom Kubíne, ktorá tento elektroinštalačný materiál vyrába.
V prvej etape výstavby priemyselného parku, ktorá by sa mala ukončiť do konca roku 2009, má v parku vyrásť asi päť výrobných hál. Investovať chcú spoločnosti Elkop, vyrábajúca hliníkové rebríky, Oravex so zameraním na zámočnícke produkty, Galmm, zaoberajúca sa galvanizáciou kovov, Prymetall a metalurgická firma Kajo metal.
"S príchodom nových investorov do Dolného Kubína pociťujeme nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily. V súčasnosti máme nezamestnanosť okolo 7 percent. Je to preto, že mnoho mladých ľudí pracuje v zahraničí. Pre mladé rodiny pripravujeme výstavbu 66 nových bytov v dvoch domoch. Okrem toho sme rokovali aj so zriaďovateľom stredných škôl v našom meste -- so Žilinským samosprávnym krajom, aby sa v novom školskom roku otvorili študijné odbory podľa potrieb trhu práce," povedal Budiak.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
09. máj 2024 00:24