StoryEditor

Stačí kliknúť, a je zaplatené

26.10.2007, 00:00

S nástupom on-line obchodovania nastal boom systémov umožňujúcich bezpečné a jednoduché platenie za tovar na internete. Kým ešte pred niekoľkými rokmi boli pri on-line nákupoch uprednostňovaní majitelia embosovaných platobných kariet, dnes si stačí otvoriť virtuálny účet a platiť potvrdením e-mailu.
Lavínu internetových platobných systémov spustila americká priekopnícka spoločnosť eBay. Tá v roku 2002 predstavila svetu PayPal. Ide vlastne o virtuálne účty, ktoré si nakupujúci nabije a platí z nich za tovar. Dnes už vlastné podobné systémy ponúkajú takmer všetky komerčné banky.

E-banking podmienkou
"Službu SporoPay môžu využívať klienti, ktorí majú u nás účet a majú zriadený internet banking," tvrdí produktový manažér Slovenskej sporiteľne pre elektronické bankovníctvo Ladislav Levický. V najväčšej banke na slovenskom trhu má internetové bankovníctvo zriadených 400-tisíc klientov.
Nákup je limitovaný zostatkom na klientovom účte a denným transakčným limitom, ktorý si klient môže nastaviť. "Úhrada cez e-platby je bežný platobný príkaz z účtu kupujúceho na účet predávajúceho zadaný cez internet banking," vysvetľuje Michal Kopecký z VÚB banky, dvojky na slovenskom trhu.
Zúčtovanie platby klienta Slovenskej sporiteľne prebieha on-line z účtu klienta ihneď po potvrdení danej e-platby. "Počas nočnej uzávierky sa k účtu vytvára rezervácia. Platba sa uskutoční v nasledujúci bankový deň," dodáva Levický.

Štandard zvaný PayPal
Niektoré banky nemajú vlastný virtuálny platobný systém a svojim klientom ponúkajú automaticky vo svete najrozšírenejší PayPal. Ten, na rozdiel od lokálnych produktov, akceptujú aj globálne internetové predajne. Napríklad klienti UniCredit Bank získavajú automaticky konto v systéme PayPal, ktoré nemusia dobíjať, ale zaplatenú sumu si od banky vypýta samotný systém.
Kým platenie systémami komerčných bánk je zväčša viazané len na internetové predajne na Slovensku, s ktorými majú peňažné domy zmluvy, americký PayPal pôsobí globálne. Jeho prostredníctvom sa dá platiť, podobne ako kartami spoločností MasterCard, American Express či Visa, za tovar predávaný na portáloch eBay či Amazon.
PayPal v súčasnosti povoľuje otvoriť si účet ľuďom v 55 krajinách sveta. Vôbec nie všetci však majú rovnaké práva. PayPal používateľov rozdeľuje do štyroch kategórií podľa toho, v ktorej krajine žijú a kde majú banku. Systém americkej firmy umožňuje nakupujúcim formou dobíjania kreditu vytvoriť si virtuálne kontá, z ktorých následne môžu nakupovať na internete.

Miliardový systém
Firma PayPal je od roku 2002 súčasťou obrieho internetového obchodného domu eBay, ktorý za ňu zaplatil asi jeden a pol miliardy dolárov, čo bolo v tom čase asi 44,2 miliardy korún. Použitie PayPalu na finančné vyrovnanie nákupov vykonaných cez eBay nie je povinné, ale vzhľadom na masívnu technickú a marketingovú podporu, ktorú má PayPal od svojej materskej spoločnosti, väčšina používateľov eBay použitie PayPalu pri platbách vyžaduje.
Niektoré banky si to uvedomujú a popri svojich lokálnych platobných systémoch ponúkajú zákazníkom aj PayPal. Príkladom je ČSOB, ktorá klientom popri svojom produkte eCommerce ponúka aj služby globálneho platobného systému.

Čo treba vedieť
- pri platení embosovanou kartou treba dôverovať správcovi internetovej predajne aj zabezpečeniu počítača, z ktorého nakupujete
- pamätajte, že cena za tovar vám bude odrátaná z bežného účtu v banke, strážte si preto sumu, ktorú utratíte
- pri on-line aukciách sa do dražieb zapájajte tesne pred koncom, zvýšite tak svoje šance, že vaša ponuka bude posledná, a teda víťazná

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
17. máj 2024 15:07