StoryEditor

V Pekingu sa bude bojovať o cenu eura

26.11.2007, 23:00

Európske, a medzi nimi aj slovenské výrobky sú inde ako na starom kontinente prakticky nepredajné. Na vine je ich cena. Tú na exportných trhoch zvyšuje čoraz drahšie euro, ktoré je zatiaľ smerodajnou menou aj pre našu korunu.
Lavínu problémov spustila komunistická Čína a jej ekonomická symbióza s USA. Čína totiž z pozície "svetovej manufaktúry" drží svoju menu jüan umelo podhodnotenú, aby boli jej výrobky v zahraničí lacné. Pridala sa hypotekárna kríza v Spojených štátoch, najväčšom spotrebiteľovi čínskeho tovaru, vďaka čomu klesol aj kurz dolára. Naň je zasa tradične naviazaný japonský jen, keďže japonské banky veľkú časť americkej spotreby financujú cez úvery.
Európa, ktorej exportéri zostali v globálnom pohybe kapitálu mimo hry, sa pokúša vývoj zvrátiť diplomaticky. Zajtra sa o to v Pekingu pokúsia prezident Európskej centrálnej banky Jean-Claude Trichet, eurokomisár pre financie Joaquin Almunia a predseda európskej Rady ministrov financií Jean-Claude Juncker. "Zhodnocovanie (čínskej) meny by sa malo výrazne zrýchliť," poznamenal Trichet. Podľa Junckera je v rokovaniach "Čína na prvom mieste, potom dolár, a následne jen".

01 - Modified: 2003-06-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Odstupovanie od zmlúv zažehnané
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
14. máj 2024 00:49