StoryEditor

Ekonomika a stav podnikateľského prostredia

24.04.2007, 00:00

Hospodárstvo Banskobystrického kraja, v porovnaní s ostatnými krajmi Slovenska, má svoje osobitné regionálne špecifiká. Existujú značné rozdiely v ekonomickej základni a infraštruktúrnej vybavenosti jednotlivých okresov.

Severná časť kraja sa vyznačuje pomerne vysokým stupňom industrializácie. Nosnými hospodárskymi odvetviami v súčasnosti, ale aj z aspektu ďalšieho vývoja sú strojárstvo a metalurgia, drevospracujúci a papierenský priemysel, chemický a farmaceutický priemysel, stavebníctvo a cestovný ruch.
Južná časť kraja je základňou potravinárskeho priemyslu a ostatných odvetví komplementárnych k poľnohospodárstvu.
Významné miesto v kraji má tiež lesné hospodárstvo, ťažba a spracovanie drevnej hmoty, ťažba nerastných surovín a bohatý výskyt minerálnych, termálnych a liečivých prameňov.
Pre malé a stredné podnikanie
K zvýšeniu konkurencieschopnosti regiónu by mohlo prispieť presmerovanie výrobných faktorov -- kapitálu, technológií, pracovných síl -- do nových oblastí, ako sú informačné technológie, biotechnológie, výskum a vývoj, technická infraštruktúra, priemyselné zóny, priemyselné parky, cestovný ruch s dôrazom na podporu malého a stredného podnikania.
Limitujúcim faktorom rozvoja malého a stredného podnikania je prístup k cudzím zdrojom. Doterajšie formy podpory malého a stredného podnikania prispievajú k zlepšeniu dostupnosti investičného kapitálu, ako napríklad:
-- príspevky na úhradu úrokov,
-- záruky za podnikateľské úvery,
-- zdroje z rôznych finančných programov.
Rozvoj malého a stredného podnikania podporuje v kraji viacero inštitúcií:
-- BIC Banská Bystrica, s. r. o.,
-- RPIC Zvolen,
-- RPIC Lučenec,
-- Podnikateľský inkubátor a technologické centrum Banská Bystrica,
-- Regionálna kancelária Seed Capital Company, s. r. o., Banská Bystrica,
-- Centrá prvého kontaktu v Brezne, Poltári a vo Veľkom Krtíši,
-- SOPK s dvomi regionálnymi komorami v Banskej Bystrici a v Lučenci,
-- Krajská rozvojová agentúra Banská Bystrica,
-- Slovenská záručná a rozvojová banka,
-- Združenie pre rozvoj južného Slovenska -- RRA Lučenec,
-- Regionálna rozvojová agentúra Rimavská Sobota,
-- detašované pracoviská Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny.
Najdôležitejšia je infraštruktúra
Z hľadiska perspektívy rozvoja podnikania v kraji je najdôležitejšou úlohou všetkých regionálnych inštitúcií presadzovať dobudovanie štvorprúdovej rýchlostnej komunikácie na celom úseku Nitra -- Banská Bystrica. Intenzívnejšie by sa malo využívať letisko Sliač na pravidelnú vnútroštátnu prepravu s napojením na medzinárodnú leteckú prepravu. Dôležité je aj budovanie technickej infraštruktúry pre priemyselné parky, respektíve priemyselné zóny a uskutočnenie projektu hospodárskeho centra Banská Bystrica -- Zvolen, ktorým by sa vytvorilo tretie prirodzené centrum veľkomestského typu na Slovensku.
Uskutočnenie týchto úloh je základnou podmienkou na plnenie ďalšej priority kraja, ktorou je podpora vstupu priamych zahraničných investícií do regiónu, najmä do existujúcich výrobných podnikov. Je to optimálna forma začlenenia priemyselných podnikov do organizačných štruktúr nadnárodných spoločností a prostredníctvom nich vstup slovenských výrobcov na svetové trhy.
Podnikanie v kraji
Na území kraja pôsobilo k polovici minulého roka spolu 8 290 podnikateľských subjektov zapísaných v obchodnom registri (9,5-percentný podiel na Slovensku) a 41 689 fyzických osôb (11-percentný podiel na Slovensku). V oboch prípadoch došlo k nárastu oproti rovnakému obdobiu predchádzajúceho roka.
Podiel súkromného sektora na celkovom počte podnikateľských subjektov zapísaných v obchodnom registri je 98,2 percenta. Z hľadiska veľkostnej štruktúry je v kraji až 83,8 percenta podnikov s najnižším počtom zamestnancov do deväť osôb a len 0,3 percenta podnikov s počtom zamestnancov nad 500 osôb.
Zahraničný kapitál
Zahraničný kapitál je sústredený v 1 017 firmách (446 zahraničných a 571 medzinárodných), čo je mierny nárast oproti predchádzajúcemu roku a predstavuje 12,3 percenta z celkového počtu podnikateľských subjektov zapísaných v obchodnom registri. Celkový stav priamych zahraničných investícií v Banskobystrickom kraji ku koncu roka 2005 predstavoval 10,7 miliardy korún (2,6 percenta zo Slovenskej republiky).
Štruktúra podnikov
Z celkového počtu podnikateľských subjektov ich najviac pôsobí:
-- vo vnútornom obchode, v hoteloch a reštauráciách 39,3 %,
-- v obchodných službách 25,4 %,
-- v priemysle 15,5 %,
-- v stavebníctve 7,5 %,
-- v poľnohospodárstve a lesnom hospodárstve 7,3 %,
-- v doprave a skladovom hospodárstve 4,0 %.
Zamestnanosť
Ku koncu júna 2006 predstavoval priemerný evidenčný počet zamestnancov v kraji 224 251 osôb pri indexe 96,6 (10,5-percentný podiel na Slovensku), priemerná nominálna mesačná mzda bola 14 754 Sk pri indexe 109,2 (SR 17 822 Sk pri indexe 108,0).
Miera evidovanej nezamestnanosti sa oproti rovnakému obdobiu minulého roka (17,4 percenta) síce znížila na 16,8 percenta, ale patrí medzi najvyššie na Slovensku. V rámci Banskobystrického kraja je najvyššia nezamestnanosť v okresoch Rimavská Sobota 28,9 percenta, Revúca 27,5 percenta, najnižšia v okresoch Banská Bystrica 6,6 percenta a Zvolen 9,8 percenta. Počet disponibilných uchádzačov o zamestnanie ku koncu júna 2006 bol 52 519 osôb.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
09. máj 2024 22:26