StoryEditor

Filmový kokteil na internete

18.05.2007, 00:00

Internet už aj na Slovensku postupne dostáva nový šat. Čoraz dynamickejšie, hoci stále s rezervami, sa podmienkam a požiadavkám prispôsobujú nielen parametre a kvalita pripojenia, ale aj to, čo na internete nájdete, teda internetový obsah. Keď sa povie Triple Play, aj nášmu používateľovi sa už vynorí spojenie vysokorýchlostného internetu, telefonovania a zábavy -- teda tzv. contentu. Keď je contentových (obsahových) služieb čoraz viac, rastú aj možnosti, z ktorých si môže zákazník vyberať. A to zase otvára široké pole pôsobnosti aj jednotlivým konkurentom na trhu. Internet už v blízkom čase nebude hrať v domácnosti iba úlohu spoločníka pri vyhľadávaní informácií či elektronickej komunikácii namiesto tradičnej papierovej. Svetové trendy ukazujú, že predovšetkým omnoho širší a rozmanitejší výber zábavných služieb, viac možností využitia internetového pripojenia, ako len prezeranie webu či e-mailu, znamená aj viac používateľov rýchleho internetu. V konečnom dôsledku tak má vplyv aj na to, koľko z nás si z internetu spraví svojho partnera na každý deň.

Prvé kroky -- internetové požičovne
V ostatnom čase aj na Slovensku výraznejšie vidieť, že poskytovatelia internetu či prevádzkovatelia webových stránok začínajú venovať pozornosť práve rozvoju jednej zo zložiek Triple Play -- contentu. Na slovenskom trhu internetovej zábavy začala v posledných niekoľkých mesiacoch vznikať konkurencia v oblasti internetových požičovní. Tie v pohodlí domova poskytujú stovky filmových titulov na stiahnutie. "Na základe vývoja v internetovo vyspelejších krajinách vidíme veľký potenciál v zábavnej zložke Triple Play. Prvými lastovičkami v tejto oblasti sú na Slovensku práve internetové požičovne filmov," vysvetľuje Róbert Drotár zo spoločnosti ALEF NULA, ktorá na Slovensku a v Českej republike získala majoritný podiel pri outsourcingu internetových požičovní. Vo svojom základe sú elektronickou obdobou kamennej videopožičovne, ako ju poznáme už roky. Internetové požičovne však majú svoje nepopierateľné výhody. Odpadá potreba opúšťať obývačku, navyše film požičaný cez internet netreba nikomu fyzicky vracať. Filmová ponuka, ktorú dnes môžu firmy so zameraním na content poskytovať, je však stále obmedzená. "Keď však filmové spoločnosti uvoľnia práva k širšej ponuke svojej produkcie, predpokladáme, že obsahové služby zažijú svoj boom. Práve preto sa ukázalo ako kľúčové, že sme našim partnerom -- poskytovateľom internetu a internetovým portálom -- dokázali dodať nielen potrebnú technológiu, ale na kľúč zabezpečujeme aj licenčné práva k celému rozsahu filmov, seriálov a dokumentov."

Televízia na internete (IPTV)
Poskytovanie audiovizuálneho obsahu prostredníctvom internetu však už ani na Slovensku nie je len doménou internetových požičovní. Na scénu nastupuje aj pomerne nový fenomén -- internetová televízia (IPTV). "Expanziu domácej filmovej zábavy môžeme očakávať v momente, keď na sprostredkovanie internetovej zábavy nebude potrebné používať počítač, ale na všetko postačí len diaľkový ovládač televízora," naznačuje vývoj Róbert Drotár z ALEF NULA. Umožní to využívať výhody internetu aj tým počítačovo menej zdatným, a to prostredníctvom klasického televízneho prijímača a takzvaného set-top-boxu, ktorý bude pre domácnosť so záujmom o internetovú zábavu náhradou počítača.

Hudba neďalekej budúcnosti
Dnes je jedným zo zásadných problémov rozvoja contentových služieb aj nestála situácia na trhu, ktorá sa týka nielen poskytovateľov internetu, ale aj dodávateľov internetovej zábavy. Kým sa rýchlosti pripojenia nedostanú na úroveň desiatok megabitov za sekundu, napríklad rastom využívania optickej technológie, šance masívnejšie rozšíriť internetové filmové požičovne alebo internetovú televíziu (IPTV) sú pomerne nízke. "V tejto súvislosti vkladáme veľké nádeje do budovania optických metropolitných sietí, ktoré pomôžu dostať širokopásmový internet aj do slovenských regiónov, kde je v súčasnosti rýchlosť pripojenia ešte drahou komoditou," pripomína Martin Čársky, obchodný riaditeľ firmy ALEF NULA, ktorá pre svojich partnerov pripravuje viacero projektov mestských optických sietí na Slovensku. Je v záujme celkového rozvoja internetu, aby sa na trhu dosiahol stav, ktorý podnikateľom v oblasti contentu dá väčšiu istotu, že internetová zábava je perspektívnou investíciou aj na Slovensku
.
"Myslíme si, že internetové požičovne majú do budúcnosti potenciál minimálne porovnateľný s internetovou televíziou, ak nie väčší. Výber bude široký, manipulácia s nimi jednoduchá, poplatky prijateľné," porovnáva možnosti televíznej zábavy Róbert Drotár. Stúpajúci záujem o contentové služby a ich pomerne rýchly vývoj predpovedajú, že zábava z internetu sa môže výraznejšie preniesť na televízne obrazovky domácností už aj v priebehu nasledujúcich dvoch -- troch rokov. Okrem obsahovej ponuky je však dôležitou súčasťou digitálnej zábavy aj spoľahlivý hardvér, jeho vývoj a jednoduchý spôsob, ako filmy či hudbu dostať na domácu obrazovku. ALEF NULA tu vidí výrazný potenciál, a tak aj do oblasti zábavy vstupuje ako distribučný a školiaci partner priekopníka vo vývoji technológií a zariadení, spoločnosti Cisco Systems a divízie Linksys, dodávateľa technológií pre domáce siete. Štandardizácia a rozšírenie výroby tzv. set-top-boxov, koncových zariadení potrebných na sledovanie internetovej televízie bez počítača, o pár rokov umožní ich masové nasadenie aj v domácnostiach na Slovensku. A s ním príde aj ďalší rozmach contentových služieb. Zatiaľ je zábava z internetu stále viazaná prevažne na počítač. Neustály vývoj technológií a zariadení v oblasti internetu aj internetovej zábavy je však dobrým riešením, ako používateľa čoraz viac približovať k modernej domácnosti a spestriť mu každodenný život.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
17. máj 2024 22:14