StoryEditor

Slovenské školy sú málo pružné

21.11.2006, 23:00

Európa potrebuje viac a lepšie kvalifikovaných výskumníkov. Podľa oficiálnych odhadov EÚ potrebuje 700-tisíc vedcov a inžinierov, aby splnila svoj cieľ zvýšiť investície vo výskume na 3 percentá HDP do roku 2010. Tento cieľ odsúhlasila Rada ministrov v Barcelone v roku 2002 a je súčasťou Lisabonskej stratégie.
Podpore vedy a výskumu je v slovenskom akčnom pláne pre Lisabonskú stratégiu venovaná celá jedna časť. Hlavným cieľom vlády pritom je "vytvoriť základné predpoklady na rozvíjanie vedy, výskumu a inovácií na úrovni vyspelých európskych krajín". V kontraste s týmto cieľom naplánovaným na papieri, je však málo investícií do výskumu a vývoja, slabé prepojenie škôl a výskumu. Slovenské školy nie sú pripravené, systém vzdelávania nereaguje pružne.
Problémom je tiež to, že ani súkromná sféra a podniky nemajú na Slovensku záujem pomôcť financiami vede a školám, čo je bežné vo vyspelých krajinách. Nedávny prieskum Eurostatu pritom jasne ukázal, že v najväčších krajinách EÚ sú veda, vedci a školy závislí od veľkých spoločností. Vo Francúzsku, v Nemecku, Taliansku a vo Veľkej Británii je viac než 60 percent vedcov v podnikateľskom sektore zamestnaných vo veľkých podnikoch s viac než 500 zamestnancami. V Nemecku je toto percento 81. V menších krajinách ako Cyprus, Estónsko, Grécko, Lotyšsko alebo Slovensko je tento pomer pod 30 percent. V Lotyšsku takmer 60 percent vedcov pracuje v malých spoločnostiach s menej než 49 zamestnancami.
Program Slovenska navrhuje niekoľko nástrojov na zvýšenie motivácie súkromnej sféry investovať do perspektívnych, inovačných oblastí. Vláda počíta s finančnou injekciou z eurofondov, pritom dúfa, že sa zlepší schopnosť slovenských subjektov čerpať pomoc aj z fondov EÚ, z rámcového programu EÚ pre výskum a vývoj. Či návrhy prinesú výsledok, ukáže čas. Východisková pozícia Slovenska však nie je dobrá. Na vedu sme v roku 2004 dali iba 0,53 percenta HDP, čo je po Malte (0,27 %) a Cypre (0,37 %) najmenej z celej EÚ. V roku 2010 by malo Slovensko dať na vedu až trojnásobne viac financií (1,8 % z HDP).
"Cieľ dosiahnuť tri percentá, stanovený v Barcelone, by nemal byť považovaný za cieľ, ale skôr za ukazovateľ toho, či veci robíme správne alebo zle," tvrdí komisár pre vedu a výskum Janez Potočnik, ktorý tiež povedal, že nárast investícií do vedy a výskumu nie je zárukou úspechu, ale ak ich nezvýšime, je to garantované zlyhanie.

Portál pre vedcov
Podporiť záujem o vedu má aj portál pre mobilitu (www.eracareers.sk), ktorý je súčasťou projektu mobilitných centier pre našich i zahraničných vedeckovýskumných pracovníkov. Iba za prvých šesť mesiacov tohto roku navštívilo portál 26 a pol tisíca záujemcov. Prichádzajúcim i odchádzajúcim výskumníkom a ich rodinám poskytuje informácie a služby týkajúce sa rôznych aspektov cezhraničného pohybu vrátane praktických informácií spojených s pobytom v inej krajine. Cez portál môžu záujemcovia o vedeckovýskumný pobyt v zahraničí bezplatne vložiť svoje životopisy do databázy výskumníkov na európskom mobilitnom portáli Európskej komisie. Životopisy v databáze sa môžu spájať so zverejnenými pracovnými ponukami podľa podrobných a vybraných parametrov. V súčasnosti na Slovensku fungujú dve centrá mobility pre výskumníkov. Jedno funguje v rámci činnosti neziskovej organizácie SAIA v Bratislave, druhé je na pôde Technickej univerzity v Košiciach. Mobilitné centrá pre vedeckovýskumných pracovníkov na Slovensku sú súčasťou Európskej siete mobilitných centier ERA-MORE, ktorá postupne na základe iniciatívy Európskej komisie a národných ministerstiev pre vedu vznikla v 32 krajinách Európy. Spolu je v Európe okolo 180 mobilitných centier. V rámci projektu slovenských mobilitných centier bola vytvorená aj neformálna Sieť mobilitných kontaktných bodov, v ktorej je v súčasnosti 287 jednotlivcov zo 103 vysokých škôl, fakúlt, ústavov Slovenskej akadémie vied, rezortných ústavov, ministerstiev. Členovia tejto neformálnej siete sú zapojení do poskytovania informácií a administrovania medzinárodného pohybu a výskumných programov.

Na čo sú centrá?
- poskytujú informácie slovenským a zahraničným vedeckovýskumným pracovníkom
- vytvárajú systém, ktorý okrem prístupu k informáciám umožňuje aj osobnú asistenciu vedeckovýskumným pracovníkom a ich rodinám
- aktualizujú národný portál (www.eracareers.sk), ktorý je ďalším zdrojom informácií v rámci existujúceho Európskeho mobilitného portálu pre vedeckovýskumných pracovníkov (http://europa.eu.int/eracareers)
- spolupracujú so zástupcami univerzít, verejných a súkromných výskumných inštitúcií a organizácií zapojených do poskytovania informácií a administrovania medzinárodných mobilít a výskumných programov

Plánované výdavky na vedu a výskum (v % z HDP)
3
Grécko 1,5
Portugalsko 1,8
Španielsko 2
Taliansko 2,5
Írsko 2,5
Veľká Británia 2,5
Belgicko 3
Dánsko 3
Francúzsko 3
Holandsko 3
Luxembursko 3
Nemecko 3
Fínsko 4
Švédsko 4
Maďarsko* 1,8
Poľsko* 1,65
ČR* 2,06
Slovensko* 1,8
Zdroj Európska rada
*údaj platí pre cieľ do roku 2010

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
11. máj 2024 10:51