StoryEditor

Krátko z Európskej únie

31.08.2005, 00:00
Autor:
TASRTASR

Chorvátsko musí dostať od EÚ zelenú
Česká vláda a diplomacia budú na pôde Európskej únie presadzovať urýchlené začatie vstupných rozhovorov s Chorvátskom bez ohľadu na to, že Záhrebu sa zatiaľ nepodarilo vypátrať všetkých Haagom hľadaných vojnových zločincov. V prejave o ďalšom smerovaní českej zahraničnej politiky to vyhlásil český premiér Jiří Paroubek. Tá krajina bola vo vojne a jej začlenenie do EÚ nemožno viazať na zatknutie jedného zločineckého generála, ani keby tých generálov bolo päť. Pokiaľ chorvátska vláda sľúbi, že bude hľadať (generála Anteho) Gotovinu pod vodou i na suchu, dňom i nocou, myslím si, že to je stanovisko, ku ktorému by sme mali prihliadnuť, uviedol. Praha podporuje aj integračné ambície Ukrajiny, ale až v strednodobom horizonte. Podľa českého premiéra Jiřího Paroubka musí Kyjev najprv stabilizovať pomery v krajine a uskutočniť ekonomické reformy. K ambíciám Ukrajiny uchádzať sa o vstup do EÚ by sa potom bolo možné vrátiť o päť až sedem rokov, mieni český premiér. (TASR)

EK je pripravená pomôcť štátom zasiahnutým prírodnými katastrofami
Európska komisia vyjadrila pripravenosť finančne pomôcť európskym krajinám, ktoré v lete postihli prírodné katastrofy, či už išlo o ničivé požiare alebo záplavy. Brusel je pripravený poskytnúť peniaze z fondu solidarity, posudzuje momentálne žiadosti Bulharska a Rumunska a je v kontakte s ďalšími štátmi, ktoré toto leto zasiahol prírodný živel. Komisárka pre regionálnu politiku Danuta Hübnerová a jej tím aj cez prázdniny pozorne sledovali požiare v Portugalsku a Španielsku a záplavy v Nemecku, Rakúsku, Bulharsku či Rumunsku a chcú príslušné žiadosti riešiť čo najrýchlejšie. Musíme preukázať solidaritu a ponúknuť podporu príslušným členským štátom a oblastiam, ktoré musia čeliť veľmi zložitým situáciám, v ktorých ľudia niekedy stratili úplne všetko v dôsledku prírodnej katastrofy, povedala Hübnerová. Nárok na pomoc z európskeho fondu solidarity má členská alebo kandidátska krajina, ak ju zasiahla prírodná katastrofa, ktorá spôsobila škody vo výške troch miliárd eur alebo 0,6 percenta hrubého domáceho produktu. Vo výnimočných prípadoch je možné udeliť pomoc aj pri nižších škodách. Fond má ročný rozpočet jednu miliardu eur. (TASR)

Barroso: Viacročný rozpočet treba čo najskôr
Skutočnosť, že Európska únia sa zatiaľ nedohodla na viacročnom rozpočte na obdobie 2007 až 2013, netreba dramatizovať, je však potrebné, aby členské štáty urobili všetko pre dohodu do konca tohto roka. Vyhlásil to v Bruseli predseda Európskej komisie José Manuel Barroso. Potrebujeme rozpočet a dúfame, že sa to podarí do konca roka. Ak nie, bude to problém pre všetky krajiny čerpajúce podporu z eurofondov, pretože to oddiali poskytnutie peňazí z fondov, povedal Barroso po schôdzke s bulharským premiérom Sergejom Staniševom. Predseda EK privítal vytvorenie novej bulharskej vlády a vyjadril nádej, že bude mať stabilnú väčšinu v parlamente, aby úspešne dokončila prípravy na vstup Bulharska do EÚ plánovaný na január 2007. Stále existujú niektoré problémy, ale dúfame, že s úsilím vlády a celej bulharskej spoločnosti ich možno prekonať a splniť všetky podmienky do januára 2007, povedal Barroso. EÚ má v prípade vážnych problémov možnosť odložiť prijatie Bulharska o jeden rok. (TASR)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
10. máj 2024 13:11