StoryEditor

Krátko z Európskej únie

22.06.2005, 00:00
Autor:
TASRTASR

Komisár Rehn odmietol výzvy na zastavenie rozšírenia
Európsky komisár pre rozšírenie Olli Rehn odmietol výzvy na spomalenie alebo úplné zastavenie procesu prijímania nových krajín do EÚ kvôli kríze, v ktorej sa únia ocitla po dvojnásobnom odmietnutí euroústavy a krachu rokovaní o viacročnom rozpočte. Niektorí rýchlo volali po spomalení alebo zastavení procesu rozšírenia. Iste ho potrebujeme správne načasovať po vlaňajšom big-bangu (prijatí desiatich nových krajín), ale bolo by nezodpovedné narušiť tento hodnotný proces, ktorý nám pomáha budovať stabilných a efektívnych partnerov v najnestabilnejších častiach Európy, povedal Rehn. (TASR)

Maďarsko bude iniciovať rokovanie V4 o európskom rozpočte
Maďarsko ako predsedajúca krajina Vyšehradskej štvorky (V4) bude iniciovať koordináciu krokov vyšehradských krajín spolu s pobaltskými v záujme dosiahnutia dohody o rozpočte Európskej únie. Vyhlásil to v Budapešti minister bez rezortu zodpovedný za európske záležitosti Etele Baráth. "Vzhľadom na to, že v závere summitu vznikol jednotný postoj aj s pobaltskými krajinami, chceme po tom, čo maďarská pozícia vyzreje, urobiť potrebné kroky," poznamenal. "Každá krajina potrebuje určitý čas na vyzretie a usadenie svojho názoru, v každom prípade v súvislosti so začatím britského predsedníctva sa ozveme a budeme iniciovať rokovania s týmito krajinami," dodal. (TASR)

Bush: USA si želajú silnú úniu
Americký prezident George W. Bush vyhlásil, že USA si želajú silnú EÚ a vzájomné partnerstvo založené na "spoločných hodnotách a zdieľanom úsilí". "Spojené štáty naďalej podporujú silnú Európsku úniu ako partnera pri šírení slobody a demokracie, bezpečnosti a prosperity po celom svete," povedal Bush v Bielom dome na spoločnej tlačovej konferencii s lídrami EÚ, luxemburským premiérom Jeanom-Claudom Junckerom a predsedom Európskej komisie (EK) Josém Manuelom Barrosom. "Moje posolstvo týmto lídrom a týmto priateľom je, že si želáme, aby bola Európa silná, aby sme mohli spolupracovať na dosahovaní dôležitých úloh a dôležitých cieľov," povedal americký prezident. (TASR)

Ministri sa dohodli na nových pravidlách podpory vidieka
Ministri poľnohospodárstva 25 krajín Európskej únie dosiahli dnes večer v Luxemburgu jednomyseľnú dohodu o nových pravidlách podpory vidieckeho rozvoja. Oznámilo to luxemburské predsedníctvo EÚ. Tri dni po neúspešnom summite o financovaní únie v novom rozpočtovom období 2007 až 2013 luxemburský minister poľnohospodárstva Fernand Boden vyjadril spokojnosť a "hrdosť", že rada pre poľnohospodárstvo dokázala, že "Európa je stále schopná prijímať dôležité rozhodnutia". Návrh nariadenia, na ktorom sa ministri zhodli, zjednodušuje terajšie pravidlá rozdeľovania podpory z fondov na rozvoj vidieka najmä prostredníctvom vytvorenia jediného fondu -- FEADER. Zjednoduší sa tiež dohľad a programovanie podpory. Text, ktorý pred rokom predložila Európska komisia, počítal so sumou na vidiecky rozvoj vo výške 88,7 miliardy eur na roky 2007 až 2013. Konečná suma však bude známa, až keď sa EÚ podarí dohodnúť na finančnom výhľade na toto obdobie. (TASR)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
11. máj 2024 19:08