StoryEditor

Europoslanci za väčšiu transparentnosť

21.09.2005, 00:00

Dosť bolo tajných zasadaní rady ministrov Európskej únie, žiadajú britskí europoslanci. Lídri piatich britských strán zastúpených v Európskom parlamente vyzvali britské predsedníctvo, aby splnilo sľub a otvorilo diskusiu o verejných zasadaniach rady ministrov. Zároveň apelovali na britského ministra zahraničných vzťahov Jacka Strawa, aby návrh na sprístupnenie rokovaní európskych ministrov predložil v októbri. Kritici tajných zasadaní rád sa už dlho sťažujú, že takéto praktiky -- teda diskusia a rozhodovanie o legislatíve za zavretými dverami -- stavajú Európsku úniu na rovnakú úroveň s diktátorskými režimami.

Revolúcia v rade
Britskí europoslanci na svoju požiadavku upozornili v deklarácii zverejnenej v denníku Times, kde zdôvodňovali, prečo sú tajné rokovania o legislatíve neakceptovateľné. "Jediný legislatívny orgán, ktorý sa nestretáva pred očami verejnosti, je v súčasnosti v Severnej Kórei," povedal líder labouristov v Európskom parlamente Gary Titley, ktorý žiada televízny prenos zo zasadania rád. "Nejde nám o to, aby to bolo ako Big Brother alebo Dallas, chceme len posilniť kontrolu," vysvetlil Titley. "Ak to únia myslí vážne so svojím úsilím priblížiť sa európskej verejnosti, občania musia pochopiť, prečo, ako aj kto o veciach rozhoduje. Namiesto toho, aby sa im to len naservírovalo ako hotová vec," argumentuje šéf britských zelených v europarlamente Jean Lambert. Podľa neho by si Európania mohli vytvoriť lepší vzťah k únii, ak by pochopili, ako sa pri rokovaniach hrá s národnými záujmami a aké argumenty padajú pri rozhodovaní. "Hoci je to len jednoduchá požiadavka, spôsobí revolúciu," dodal Titley. Rokovania by podľa poslancov mali vysielať televízne kanály, podobne, ako sa vysielajú zasadania britského kabinetu vo Westminsteri alebo prostredníctvom webu. Europoslanci sa zhodujú, že zverejnenie zápisov z diskusie nestačí. "Premiér Tony Blair musí využiť svoje právomoci a ukončiť stredoveké praktiky rozhodovania o európskej legislatíve za zavretými dverami," píše sa v spoločnej deklarácii lídrov britských politických skupín v Európskom parlamente.

Handrkovanie ministrov
Práve diskrétnosť dáva priestor na handrkovanie, prípadne blokovanie legislatívy zo strany niektorých krajín bez podloženia pádnymi argumentmi. Každá krajina potom komentuje výsledok rokovaní inak. Ak sa prijmú nejaké nepopulárne opatrenia, hlavným vinníkom v očiach verejnosti je Brusel.
Európsku legislatívu prijíma rada zložená z ministrov 25 členských krajín. O väčšine legislatívy potom hlasuje Európsky parlament, ktorého zasadania sú verejné. Rozhodnutia v niektorých oblastiach však rada prijíma osamote bez europarlamentu.
Predstavitelia Veľkej Británie už avizovali, že odtajnenie sa určite nebude týkať Európskej rady, teda štvrťročných zasadaní šéfov štátov a vlád členských krajín, s argumentom, že nejde o európsku inštitúciu. Zmeny sú možné len vtedy, ak ich podporí najmenej 13 krajín. Táto iniciatíva má zatiaľ podporu Dánska, Švédska, Fínska a Holandska, krajiny južnej Európy sú zdržanlivejšie.
Euroskeptický poslanec Nigel Farrage poukázal na to, že poodhalenie závoja rozhodovania by mohlo odhaliť aj nepríjemnú pravdu o EÚ, napríklad, že sa veľa legislatívy prijíma bez prítomnosti ministrov, len za účasti ich zástupcov či štátnych tajomníkov. Niektorí bruselskí insideri upozorňujú, že handrkovanie o legislatívu sa môže presunúť z pravidelných zasadaní na neformálne raňajky či obedy. "Nikto nebude otvorený," povedal nemenovaný diplomat pre EUobserver.

Príklad z minulosti
Niektoré predsedníctva, napríklad holandské či dánske, umožnili verejnosti a médiám čiastočný prístup do zákulisia rozhodovania na európskej úrovni. Mnohí si pamätajú na dánsky televízny dokument, ktorý nechal pripraviť premiér Anders Fogh Rasmussen. Film odhalil nelichotivé svedectvo o názoroch a náhlych zmenách postojov niektorých európskych lídrov a diplomatov. Tí dokument kritizovali a hovorili o porušení tabu, diplomatickom škandále a nenapraviteľnej škode. Nové pravidlá by práve preto mali stanoviť minimálne štandardy.
Europoslanci pritom využili pravú chvíľu. Po dvoch neúspešných referendách európske inštitúcie sú naklonené väčšiemu kontaktu s verejnosťou. So sloganom "Opäť sa zblížiť s obyvateľmi Európy" odštartoval predsedníctvo svojej krajiny premiér Tony Blair. Kampaň britských europoslancov podporila aj Európska komisia. "Komisia už dlho hovorí o transparentnosti v rade," povedal hovorca komisie Mikolaj Dogielewicz pre EUobserver.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. máj 2024 10:32