StoryEditor

Polárne opice žijú z dedičstva. A kupujú si svet

16.03.2006, 23:00
Jamesa Blunta zhodili z čela anglického rebríčka najúspešnejších albumov. Ich novinka Whatever People Say I Am, That´s What I´m Not (EMI Music, 2006)sa stala najpredávanejším debutom. Akí sú vlastne Arctic Monkeys?

Akí sú vlastne Arctic Monkeys, o ktorých je reč? V prvom rade treba priznať, že sú zaujímaví. Netreba sa obávať, že by poslucháči v Anglicku radikálne zmenili vkus, pretože skupina je horúcou gitarovou novinkou. Arctic Monkeys možno bez preháňania označiť za postmodernú hudbu, pretože na albume sa stretávajú všetky hudobné korene. Počuť tu kultové skupiny od Oasis, Blur až po staršie zoskupenia ako Sex Pistols a The Clash. Whatever People Say I Am, That´s What I´m Not je v podstate hudobným výletom do minulosti, ktorý poteší najmä starších fanúšikov ostrovnej hudby. A to aj napriek tomu, že členovia skupiny sú dvadsiatnici.

Šťastná postmoderná trinástka
Hudobne už takmer dospeli -- pracujú s rôznymi štýlmi. Nie je ťažké odhaliť v nich výraznú súčasnú newyorskú skupinu The Strokes. Pohrávajú sa s poslucháčom, na ktorého čaká trebárs falošný koniec v jednej zo skladieb, alebo pokojná Riot Van, ktorá v kontexte energických rockových a niekoľkých takmer punkových skladieb pôsobí až nepatrične.
Radosť počúvať trinásť pesničiek rozdelených na zadnej strane albumu na tri odseky -- dvakrát po šesť, pričom posledná A Certain Romance stojí osamote. Akoby nechceli, aby ich pri debute sprevádzalo nešťastie, čo sa napokon vyplatilo a počas prvého týždňa predaja zmizlo z pultov viac než 360-tisíc diskov. Do akej miery tomu pomohli mediálne ohlasy, ktoré Arctic Monkeys už od prvého singlu prirovnávali k novým Beatles, je otázne. Kvalitu kapely najlepšie potvrdí alebo vyvráti druhý, už teraz netrpezlivo očakávaný album.

Brit-pop neskončil
Debut Arctic Monkeys dopĺňa booklet -- síce bez textov a bližších informácií o skupine, zato podobný rodinnému albumu jednotlivých členov. Pôsobí ako explicitná reklama na fajčenie, takmer na každej fotografii má niekto zapálenú cigaretu, dokonca samotné CD zdobí potlač plného popolníka. Jeho obsah však vôbec nie je odpad, ako by sa mohlo zdať. Skôr napovedá, ako prišiel spevák kapely k tak úžasne zachrípnutému hlasu.
Na britskej gitarovej vlne sa u nás zviezli minuloroční víťazi súťaže Coca-Cola Popstar -- formácia Vetroplach, ktorých hudba pripomína napríklad skupinu Pulp. Zdá sa, že tento hudobný smer ešte zďaleka neumiera. Len sa v našom prostredí nestal pevnou súčasťou kultúrnej histórie, takže nefunguje ako Arctic Monkeys v Anglicku, ktorí vŕšia jeden hudobný rekord za druhým.
Whatever People Say I Am, That´s What I´m Not predstavuje pre neznalého poslucháča vstup do sveta britskej gitarovej hudby. Podľa toho, čo ho zaujme, sa neskôr môže zamerať na dnes už priam archívnych interpretov a objaviť celú vetvu hudobnej histórie. Alebo sa uspokojí s moderným retro kompilátom, ktorý -- stojac na pevných základoch -- prezentuje dvadsať rokov rockovej ostrovnej tvorby.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 06:34