StoryEditor

Slovenskí somelieri ukázali svoje schopnosti

10.04.2006, 00:00

Minulý týždeň si v bratislavskom hoteli Dukla zmerali sily slovenskí somelieri. Príležitosťou na to bol 1. ročník súťaže Trophée Hubert 2006. Zorganizovala ju spoločnosť Hubert J. E. Záštitu nad podujatím mala Asociácia somelierov Slovenska.
Mimochodom, somelierom je človek, ktorí radí klientom pri výbere vín či iných nápojov, ako aj cigár. Súčasne zabezpečuje ich profesionálny servis.
Profesia someliera si vyžaduje odborné vedomosti z vinárstva, gastronómie, potravinárskeho priemyslu, nealkoholických a alkoholických nápojov, čajov, pochutín a cigár. Praktické schopnosti someliera spočívajú vo výbere, v odporúčaní a podávaní vína a sektu. Ďalej v zostavovaní vínnej karty, výbere, nákupe a správnom skladovaní iných ušľachtilých nápojov a cigár, ako aj odovzdávaní odborných vedomosti zákazníkom a kolegom.

Somelierstvo -- obohatenie života
Do súťaže sa zapojilo 16 somelierov. Svoje vedomosti a praktické zručnosti si preverili nielen už skúsení "harcovníci", ale aj mladí študenti hotelových škôl, pre ktorých je somelierstvo zatiaľ iba koníčkom.
Základnú časť súťaže tvoril odborný písomný test a opis senzorických vlastností vzoriek vína. Do finále postúpili traja účastníci: Gabriel Kollár z hotelovej školy Nové Zámky, Peter Kecskés, somelier z hotela Devín a Matej Lacko, nezávislý slovenský somelier pôsobiaci v Prahe.
Finále pozostávalo zo šiestich disciplín. Prvou z nich bol profesionálny servis sektu. Nasledovalo odporúčanie vína k menu v anglickom jazyku. Treťou disciplínou bola degustácia sektu, vína a troch rôznych destilátov. Divácky zaujímavý bol servis cigár, ktorý bol zrejme pre niektorých aj najťažším oriešok súťaže. Písomnou formou bola oprava vínnej karty.
V poslednej disciplíne súťažili všetci traja finalisti naraz. Mali za úlohu naservírovať rovným dielom aperitív pre 15 ľudí z jednej 1,5 litrovej fľaše sektu.
Napokon zvíťazil Matej Lacko. Somelierstvo považuje za obohatenie života. Rozširuje mu obzor či už v oblasti degustácie nápojov alebo aj v celkovom vychutnávaní každodenných životných radostí. Po tomto úspechu bude Slovensko reprezentovať na Majstrovstvách Európy Trophée Ruinart vo francúzskom Remeši.

Stručne z histórie
Somelier bol v minulosti človek, ktorý sa staral o zabezpečovanie, prípravu a podávanie vína. Francúzske slovo somelier pochádza zo slov somme/sommier, v provensálčine "saumalier", ktorým označovali človeka zodpovedného za zvieratá a volské záprahy dopravujúce potraviny a nápoje. Postupom času sa význam slova rozšíril na človeka zodpovedného za prípravu a obsluhu pri stole.
Práca somelierov sa dynamicky rozvinula v súvislosti so vznikom moderných reštaurácií a veľkých hotelov koncom 19. a začiatkom 20. storočia. Rozkvitala až do 60. a 70. rokov minulého storočia, keď profesia utrpela najmä v dôsledku hospodárskeho úpadku. V súčasnosti somelierstvo zažíva celosvetovú renesanciu vďaka zmenám v životnom štýle spoločnosti a rýchlemu rozvoju mnohých krajín.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. máj 2024 03:41