StoryEditor

Beatlemánia po desaťročiach opäť ovládla Liverpool

22.01.2008, 23:00
Autor:
ČTKČTK

Do anglického mesta Liverpool, ktoré bolo na tento rok vyhlásené za európske mesto kultúry, sa po desaťročiach vracia beatlemánia. Tá kedysi sprevádzala najslávnejších liverpoolskych rodákov -- štvoricu muzikantov zo skupiny Beatles. Teraz rodnému mestu pomáhajú plniť si jeho kultúrnu úlohu poslední dvaja žijúci chrobáci -- Paul McCartney a Ringo Starr. Aj vďaka nim sa tak kedysi priemyselné srdce severozápadného Anglicka mení na moderné mesto umenia. Ringo Starr už stihol počas úvodných kultúrnych akcií predviesť autobiografickú skladbu Liverpool 8 zo svojho najnovšieho albumu. McCartney sa do podujatí zapojí neskôr, avšak vo veľkom štýle: 1. júna plánuje na štadióne liverpoolskeho futbalového klubu odohrať kolosálny koncert.
Celkovo sa počas celého roka predstaví Liverpool vyše 350 akciami a na väčšinu z nich bude bezplatný vstup. Najpríťažlivejšie budú určite spojené práve s Beatles. Koncom augusta sa bude konať festival Beatles Week, a to priamo na ulici Mathew Street, kde sídli legendárny The Cavern Club, v ktorom chrobáci kedysi začínali. Na tej istej ulici má začiatkom budúceho roka vyrásť luxusný hotel pomenovaný po jednej z najslávnejších piesní Beatles A Hard Day´s Night. Počas roka sa však v Liverpoole bude konať napríklad aj udeľovanie hudobných cien MTV Europe, veľké výstavy Clauda Moneta, Gustava Klimta či architekta Le Corbusiera. Očakáva sa, že mesto navštívi vyše 1,7 milióna ľudí a prinesie tržby za vyše 50 miliárd korún.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 14:41