StoryEditor

Poistku za motorové vozidlo nemusíte platiť vždy

13.11.2007, 23:00

Ten, kto v minulosti nepoužíval svoje auto a chcel sa vyhnúť plateniu poistného, musel ho mať vyradené z evidencie vozidiel. Ak potom chcel opäť svoje auto zaradiť do evidencie, musel dať znovu schváliť jeho technickú spôsobilosť. Správny poplatok za to je veľký, pohybuje sa v závislosti od veku motorového vozidla od 10-tisíc do 50-tisíc. "Novela zákona o povinnom zmluvnom poistení z marca 2003 zaviedla nový dôvod zániku poistenia, ktorým je vyradenie motorového vozidla z cestnej premávky. Vlastníci, ktorí svoje auto nepoužívajú alebo ho nebudú používať v určitom období roka, ho vyradia z cestnej premávky, a tým zaniká aj poistenie zodpovednosti. Počas doby, kedy je motorové vozidlo vyradené z cestnej premávky, nemusí jeho majiteľ platiť poistné," informovala nás Lýdia Blažeková zo Slovenskej kancelárie poisťovateľov.
V evidencii zostáva
Ak vlastník motorového vozidla požiada o jeho vyradenie z cestnej premávky, auto sa nevyraďuje z evidencie, iba vlastník odovzdá do depozitu na príslušnom okresnom dopravnom inšpektoráte doklady od vozidla a tabuľky s evidenčným číslom. Pri opätovnom zaradení vozidla do cestnej premávky nie je potom potrebné schvaľovať jeho technickú spôsobilosť. Po uplynutí doby, na ktorú okresný úrad vyradil vozidlo z cestnej premávky, si majiteľ auta na okresnom dopravnom inšpektoráte prevezme doklady od vozidla a tabuľky s evidenčným číslom.
Za žiadosť o vyradenie motorového vozidla z cestnej premávky, ktorú treba poslať odboru dopravy na príslušnom okresnom úrade podľa miesta trvalého bydliska, sa platí správny poplatok 200 korún v kolkoch. K žiadosti je potrebné ešte priložiť technický preukaz vozidla, potvrdenie o poistení a platné osvedčenie o kontrole technického stavu. Okresný úrad potom vydá rozhodnutie o vyradení auta. Majiteľ tiež musí odovzdať osvedčenie od vozidla a tabuľky s evidenčným číslom na okresnom dopravnom inšpektoráte, ktorý mu potom vydá o tom potvrdenie. Toto potom musí majiteľ auta oznámiť poisťovni, ktorej tiež odovzdá rozhodnutie okresného úradu o vyradení motorového vozidla z cestnej premávky a potvrdenie okresného dopraveného inšpektorátu o odovzdaní osvedčenia od vozidla a tabuliek s evidenčným číslom. Majiteľ musí auto " zabezpečiť tak, aby nemohlo spôsobiť škodu".
Musí sa poistiť
Po uplynutí doby, na ktorú okresný úrad vyradil vozidlo z cestnej premávky, si majiteľ vozidla na okresnom dopravnom inšpektoráte prevezme doklady od vozidla a tabuľky s evidenčným číslom. Musí však okresnému dopravnému inšpektorátu preukázať, že ku dňu zaradenia vozidla do cestnej premávky má uzavreté poistenie a platnú technickú a emisnú kontrolu.
Ak majiteľ vozidla chce zaradiť svoje vozidlo do cestnej premávky pred uplynutím doby, na ktorú okresný úrad vyradil vozidlo z cestnej premávky, musí o to podať žiadosť okresný úrad, ktorý rozhodnutie o vyradení vydal. Okresný úrad vydá nové rozhodnutie, ktorým zmení dobu vyradenia vozidla z cestnej premávky. Správny poplatok za tento úkon je 150 korún.

Kedy zaniká poistenie
výpoveďou poistnej zmluvy podľa Občianskeho zákonníka
zánikom motorového vozidla
zápisom prevodu auta na inú osobu v evidencii vozidiel
vyradením auta z evidencie vozidiel
prijatím oznámenia o krádeži auta príslušným orgánom
vrátením dokladu o poistení pri autách, ktoré nepodliehajú evidencii vozidiel
vyradením motorových vozidiel z cestnej premávky
po zmene nájomcu, ak je na auto uzatvorená nájomná zmluva s právom kúpy prenajatej veci

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
09. máj 2024 20:50