StoryEditor

Kalendár daní a odvodov na rok 2008

01.01.2008, 23:00

Kalendár podnikateľa na rok 2008 uľahčí našim čitateľom, z ktorých mnohí začínajú podnikať alebo už podnikajú, orientáciu v povinnostiach platiť dane, zdravotné a sociálne poistenie, a zorientuje ich aj v lehotách. Upozorňujeme na dve legislatívne zmeny, ktoré boli v parlamente schválené v závere tohto roku.

Miestne dane
Zákonom č. 538/2007 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 582/2004 Z. z. o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady v znení neskorších predpisov, sa v jedenástej časti zákona upravujúcej daň z motorových vozidiel zmenilo ustanovenie o platení dane a zaviedla sa od januára 2008 povinnosť platiť štvrťročné a mesačné preddavky na daň podľa predpokladanej sumy dane na bežné zdaňovacie obdobie s následným zúčtovaním v nasledujúcom zdaňovacom období. Daňové priznanie k dani z motorových vozidiel sa bude podľa nových pravidiel zavedených týmto zákonom podávať až v roku 2009.
Daňovník, ktorého predpokladaná daň u jedného správcu dane presiahne 20-tisíc a nepresiahne 250-tisíc, je povinný po novom platiť štvrťročné preddavky na daň na bežné zdaňovacie obdobie, a to vo výške jednej štvrtiny predpokladanej dane. Štvrťročné preddavky na daň sú splatné do konca príslušného kalendárneho štvrťroka.
Daňovník, ktorého predpokladaná daň u jedného správcu dane presiahne 250-tisíc, je povinný platiť mesačné preddavky na daň na bežné zdaňovacie obdobie, a to vo výške jednej dvanástiny predpokladanej dane. Mesačné preddavky na daň sú splatné do konca príslušného kalendárneho mesiaca.
Daňovník, ktorého predpokladaná daň na bežné zdaňovacie obdobie bude do sumy 20-tisíc u jedného správcu dane, ako i daňovník, ktorému vznikne daňová povinnosť v priebehu zdaňovacieho obdobia, preddavky na daň v bežnom zdaňovacom období neplatí. Sumu preddavkov neovplyvní zmena počtu motorových vozidiel, kategórie vozidiel, vznik alebo zánik oslobodenia v priebehu zdaňovacieho obdobia. Správca dane bude mať možnosť z vlastného podnetu alebo na žiadosť daňovníka určiť platenie preddavkov na daň v príslušnom zdaňovacom období inak, než určujú všeobecné pravidlá.
Uvedenou novelou zákona zároveň zanikajú niektoré povinnosti daňovníkov pri zmenách v priebehu zdaňovacieho obdobia (oznamovacia povinnosť, podávanie daňových priznaní pri zmenách miestnej príslušnosti) a zjednodušuje sa správa dane z motorových vozidiel, ktorú vykonávajú daňové úrady. V priebehu zdaňovacieho obdobia daňovník nebude podávať daňové priznanie, ale bude mať povinnosť oznámiť vznik daňovej povinnosti miestne príslušnému správcovi dane do 30 dní odo dňa vzniku daňovej povinnosti, táto oznamovacia povinnosť sa vzťahuje aj na zánik daňovej povinnosti. Výnimku z oznamovacej povinnosti majú zamestnávatelia, ktorí používajú vozidlá svojich zamestnancov na podnikanie spravidla v krátkych opakujúcich sa obdobiach.
V druhej časti zákona o miestnych daniach upravujúcej daň z nehnuteľností sa zmenilo ustanovenie o platení dane v tom smere, že daň z pozemkov, daň zo stavieb a daň z bytov a z nebytových priestorov v bytovom dome bude správca dane vyrubovať platobným výmerom každoročne podľa stavu k 1. januáru príslušného zdaňovacieho obdoba a vyrubená daň bude splatná do 15 dní odo dňa nadobudnutia právoplatnosti platobného výmeru.

Zdravotné zúčtovanie
V roku 2008, rovnako ako v tomto roku a v roku 2006, keď sa prvýkrát robilo ročné zúčtovanie poistného na verejné zdravotné poistenie za predchádzajúci rok, sa lehoty na jeho vykonanie a podanie za rok 2007 v zásade o tri mesiace posunú. Uvedené zmena vyplýva zo zákona z 28. novembra 2007, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 580/2004 Z. z. o zdravotnom poistení a o zmene a doplnení zákona č. 95/2002 Z. z. o poisťovníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a o doplnení zákona č. 581/2004 Z. z. o zdravotných poisťovniach, dohľade nad zdravotnou starostlivosťou.

Kalendár podnikateľa na rok 2008 (tabuľka)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 07:45