StoryEditor

Reakcie na zmeny v zdravotníctve

21.10.2004, 00:00

Na pripravované zmeny v slovenskom zdravotníctve už reagujú aj komerčného poisťovne. Prichádzajú s doplnkovým zdravotným poistením. Zatiaľ čo niektoré sa na tento krok ešte len pripravujú, ako prvá s týmto produktom prišla poisťovňa Union.
Čo poistenie zahŕňa
Doplnkové zdravotné poistenie je nadstavbou základného zdravotného poistenia. Poistený získa za mesačný poplatok od 170 korún prístup k preventívnym prehliadkam nad rámec prehliadok určených zákonom, lepšiu dostupnosť k ambulantnej starostlivosti a vyšší štandard služieb počas pobytu v nemocnici. "Týmto poistením prinášame ďalšie zdroje do zdravotníctva a vyšší komfort pre pacienta. Pri tvorbe produktu sme zúročili bohaté skúsenosti Unionu v poistení liečebných nákladov v zahraničí," povedal pri uvedení produktu predseda predstavenstva a generálny riaditeľ poisťovne Union Tibor Bôrik.
Účelom doplnkového zdravotného poisťovňa je zároveň pomôcť poistenému pri zmiernení dosahu narastajúcich individuálnych nákladov na zdravotnú starostlivosť. Súčasťou balíka Zdravie plus je okrem doplnkového individuálneho zdravotného poistenia aj poistenie dennej kompenzácie za hospitalizáciu a poistenie liečebných nákladov v zahraničí. Vyššiu kvalitu sľubuje doplnkové zdravotné poistenie aj v prípade plánovanej hospitalizácie poistenca, keď Union uhradí poplatky za nadštandardnú nemocničnú izbu. Doplnkové zdravotné poistenie sa uzatvára na neurčitý čas, pričom poistným obdobím je jeden rok. V rámci tohto poistenia si môžu klienti vybrať z troch balíkov Prémiu, Top alebo Excelent, ktoré sa líšia rozsahom služieb.
Zmluvní partneri
Poisťovňa Union má zmluvu so zdravotníckymi zariadeniami, s poliklinickými, nemocničnými, ako aj s vybranými súkromnými medicínskymi centrami. Nevýhodou môže byť, že jej zmluvní partneri sa nachádzajú zatiaľ iba v hlavnom meste a v Trnave. Konkrétne Union pri poskytovaní doplnkovej zdravotnej starostlivosti spolupracuje s troma bratislavskými nemocnicami, a to s Fakultnou nemocnicou s poliklinikou akademika Ladislava Dérera, Fakultnou nemocnicou s poliklinikou Milosrdných bratov a Fakultnou nemocnicou sv. Cyrila a Metoda na Antolskej v Petržalke, pričom v súčasnosti rokuje aj s Ružinovskou nemocnicou. Mimo Bratislavy má poisťovňa uzavretú zmluvu s Fakultnou nemocnicou v Trnave.
Novinky plánujú aj ostatní
Podobný produkt pripravuje pre svojich klientov aj poisťovňa Generali. "Obsahom produktu budú služby v oblasti ambulantnej starostlivosti, lôžkovej starostlivosti a ďalšie služby spojené so zdravím a zdravotníctvom, štandardné aj nadštandardné," opisuje hovorca poisťovne Generali Daniel Vida. Ostatné poisťovne sa na novú situáciu v slovenskom zdravotníctve taktiež pripravujú, avšak bližšie informácie ešte neposkytujú. "Pozeráme sa do Európy, a preto v blízkej budúcnosti plánujeme komfortné produkty v oblasti zdravia či zdravotnej starostlivosti," komentuje zámery Poisťovne Tatra Miriam Horňáková, manažérka jej úseku obchodu a marketingu. Možnosti analyzuje v súčasnosti aj najväčšia poisťovňa na trhu Allianz -- Slovenská poisťovňa a novinky v oblasti zdravia plánujú aj Wüstenrot poisťovňa a Kooperativa poisťovňa.
------------------------------------
Aké náklady hradí poistenému doplnkové zdravotné poistenie Unionu:
V SR:
-- zabezpečenie konkrétneho termínu poskytnutia ambulantnej starostlivosti
-- umiestnenie poistného počas jeho hospitácie v nadštandardnej nemocničnej izbe
-- zaobstaranie predpísaných okuliarov očným lekárom alebo kontaktných šošoviek a za poskytnutie zdravotnej starostlivosti zubným lekárom
-- preventívne prehliadky podľa typu uvedeného v poistnej zmluve
-- denná kompenzácia za každý deň hospitalizácie v dôsledku choroby, úrazu alebo tehotenstva vrátane pôrodu
-- celoročné poistenie liečebných nákladov
V Európe:
(v prípade náhleho ochorenia alebo úrazu)
-- ambulantné ošetrenie vrátane liekov
-- hospitalizácia
-- prevoz do najbližšej nemocnice
-- spätná preprava do SR
-- ošetrenie zubov v nutnom prípade

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
13. máj 2024 20:58