StoryEditor

Zadržanie Gotovinu považuje Dzurinda za veľké zadosťučinenie

08.12.2005, 16:42
Autor:
TASRTASR

Zadržanie chorvátskeho generála Anteho Gotovinu pociťuje predseda vlády Mikuláš Dzurinda ako veľkú satisfakciu.
"To, že boli pochybnosti o tom, že Chorvátsko chráni Gotovinu, sa otvorene hovorilo v kuloároch, aj na rokovaniach, na ktorých som sa zúčastnil. Bol som hádam jeden z tých, ktorí najdôraznejšie žiadali isté dôkazy. Aj na úrovni spolupráce našich tajných služieb," povedal pred novinármi Dzurinda.
Dzurinda však chorvátskemu predsedovi vlády Ivovi Sanaderovi dôveroval vzhľadom na jeho ústretové postoje a metódu otvorených dverí. "Neskrývam, že som sa neraz hneval na pani prokurátorku (del Ponte). Rád by som je odkázal, že dôležité sú argumenty, a nie povedzme taká politická predpojatosť," dodal Dzurinda. Podľa neho sa dnes Chorvátsko dobre vyvíja po všetkých stránkach vrátane budovania pevných demokratických inštitúcií.
Hlavná žalobkyňa Medzinárodného trestného tribunálu pre bývalú Juhosláviu (ICTY) Carla del Ponte dnes v Belehrade oznámila, že Gotovinu podozrivého z vojnových zločinov zatkli v Španielsku.
ICTY obvinil Gotovinu v roku 2001 z vojnových zločinov spáchaných na srbskom obyvateľstve v roku 1995 počas ofenzív chorvátskeho vojska pod názvom Blesk a Búrka, keď chorvátske sily vyhnali z Republiky srbskej Krajiny (RSK) vyše 350 000 Srbov. Pri akciách chorvátskeho vojska prišli o život stovky civilistov.
Vydanie generála, ktorý je na úteku od roku 1995, je jednou z hlavných podmienok pre vstup Chorvátska do Európskej únie. Veľa Chorvátov vidí v Gotovinovi národného hrdinu, ktorý porazil srbských rebelov v krvavej občianskej vojne sprevádzajúcej rozpad Juhoslávie na začiatku 90. rokov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
17. máj 2024 18:42