StoryEditor

Penta vstupuje do tretej zdravotnej poisťovne

18.01.2006, 23:00
Finančná skupina Penta Investments si posilňuje pozíciu na trhu zdravotného poistenia. Po Dôvere a Siderii vstupuje do ďalšieho subjektu - od spoločností Nafta Gbely a Matador Púchov odkúpi 49 percent zdravotnej poisťovne Apollo.
Finančná skupina Penta Investments si posilňuje pozíciu na trhu zdravotného poistenia. Po Dôvere a Siderii vstupuje do ďalšieho subjektu - od spoločností Nafta Gbely a Matador Púchov odkúpi 49 percent zdravotnej poisťovne Apollo. Už v polovici februára by to malo odsúhlasiť valné zhromaždenie. Penta sa tak dostane k poistnému kmeňu takmer 1,3 milióna poistencov. "Náš podiel na trhu zdravotného poistenia vzrastie približne na 15 percent," povedal investičný riaditeľ spoločnosti Eduard Maták. Nie je však vylúčené, že časom sa z Penty ako menšinového vlastníka stane jediný akcionár.

Odpredaj je možný
Penta chce ďalší postup v poisťovni koordinovať s majoritným vlastníkom, ktorým je Slovnaft. Súčasný riaditeľ Apollo Zoltán Pivoda sa však k otázke ďalšieho vývoja a smerovania poisťovne vyjadrovať nechcel. Penta však záujem o odkúpenie aj zvyšného podielu akcií netají. "Ak by bola možnosť. Teraz to ale aktuálne nie je," zdôraznil Maták. Čo na to Slovnaft? Tvrdí, že zdravotná poisťovňa nepatrí k jeho prioritným činnostiam. "Naším cieľom je sústreďovať sa na výrobu, predaj a distribúciu motorových palív, iných ropných a petrochemických produktov. Preto analyzujeme alternatívy, ktorými by sa dal tento cieľ naplniť, vrátane možného predaja nášho podielu v Apolle," povedala pre HN hovorkyňa Slovnaftu Kristína Félová. Dodala, že v prípade predaja budú pre svoj podiel hľadať takého majiteľa, ktorý dokáže garantovať dlhodobý rozvoj a stabilitu poisťovne.

Všetko závisí od možností
Pripomeňme, že minister zdravotníctva Rudolf Zajac chce umožniť súkromným investorom vstup do štátnych zdravotných poisťovní - prostredníctvom zvýšenia základného imania. Donedávna Penta svoj vstup do štátnych poisťovní - Všeobecnej a Spoločnej zdravotnej poisťovne - nepripúšťala. Dnes je však situácia iná. "Určite by sme radi zvýšili svoj podiel na trhu zdravotného poistenia, tak by sme mohli lepšie realizovať naše zámery," vyhlásil Maták. Zároveň však zdôraznil, že momentálne to nevidí reálne, keďže obe inštitúcie nie sú v optimálnom finančnom stave. "V dohľadnom čase do nich nevstúpi žiaden súkromný subjekt."

Nevylučujú ani fúziu
Zatiaľ sa chce Penta venovať rozvoju vlastných poisťovní Dôvery a Siderie. Preto sa v nich rozhodli zaviesť integrovaný manažment. "Nejde o zlučovanie, hoci nevylučujem, že v budúcnosti budeme o fúzii uvažovať," podotkol Maták. Poisťovne zostávajú aj naďalej dvoma samostatnými právnymi subjektmi, no niektoré činnosti budú koordinovať. Momentálne by podľa Matáka bolo na škodu zlučovať dve značky, ktoré poistenci vnímajú rozdielne - majú odlišnú cieľovú skupinu, marketingovú komunikáciu, iný informačný systém a úplne odlišnú vnútornú štruktúru.

Podiely Penty v zdravotných poisťovniach
- Zdravotnú poisťovňu Dôvera vlastní spoločnosť Dôvera, ktorá je členom skupiny Penta Investments.
- Majoritu 94 % v zdravotnej poisťovni Sideria vlastnia ďalší členovia skupiny Penta, Slovenský investičný holding a ZSNP.
- Skupina Penta získala minoritný podiel v poisťovni Apollo od Nafty Gbely a spoločnosti Matador, po ukončení transakcie dosiahne 49 %.
Zdroj: SITA

Výhody vlastníctva zdravotnej poisťovne
- Kontrola nad finančným tokom aspoň časti z približne 73 miliárd korún ročne.
- Prerozdelenie zdrojov už neurčuje zákon, ale poisťovňa rozhoduje sama, koľko dá na zdravotnú starostlivosť a koľko si ponechá na prevádzku.
- Svojim akcionárom môžu vyplácať dividendy.
- Poisťovňa rozhoduje o tom, s ktorými poskytovateľmi (lekármi a nemocnicami) uzavrie zmluvy.
- Poisťovne rozhodujú, aké liečebné úkony preplatia, kam sa má ísť pacient liečiť a kde ho budú operovať.
- Zdravotné poisťovne môžu vymáhať náklady na liečbu poistenca od človeka, ktorý mu úmyselne ublížil na zdraví.
Zdroj: hn

Porovnanie výberu poistného v zdravotných poisťovniach (I. polrok 2005)
Všeobecná zdravotná poisťovňa

12,30 mld.Sk

Spoločná zdravotná poisťovňa

5,82 mld. Sk

Chemická zdravotná poisťovňa Apollo*

2,99 mld. Sk

Zdravotná poisťovňa Sideria-Istota

1,41 mld. Sk

Zdravotná poisťovňa Dôvera

1,90 mil. Sk

* údaj je za prvých 7 mesiacov roka a predstavuje výber od ekonomicky aktívnych poistencov
Zdroj: ZP
01 - Modified: 2003-02-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Arogancia v hospodárení s bytmi
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. máj 2024 09:23