StoryEditor

Slováci užívajú viac pervitín ako kokaín

24.11.2005, 16:44
Autor:
TASRTASR
Slováci užívajú viac pervitín ako kokaín. Vymykajú sa tak celoeurópskemu trendu nárastu užívateľov kokaínu. Dôvodom je tradícia užívania pervitínu v Čechách a na Slovensku a predovšetkým ľahšia dostupnosť.

Slováci užívajú viac pervitín ako kokaín. Vymykajú sa tak celoeurópskemu trendu nárastu užívateľov kokaínu, o ktorom dnes vo svojej výročnej správe informovala Agentúra EÚ pre drogy a drogovú závislosť (EMCDDA). Dôvodom je podľa Eleonóry Bobákovej z Generálneho sekretariátu Výboru ministrov pre drogové záležitosti a kontrolu drog (GS VMDZKD) tradícia užívania pervitínu v Čechách a na Slovensku a predovšetkým ľahšia dostupnosť.
Významnú úlohu zohráva aj cena a to aj napriek tomu, že pri rovnakých množstvách drogy nie je výrazne odlišná. Gram kokaínu stojí na slovenskom čiernom trhu dve až tritisíc korún. Jedna dávka pervitínu takzvaná "lajna" alebo čiara okolo tristo korún, podľa občianskeho združenia Prima však v tomto prípade zďaleka nejde o gram. "Takéto veľké množstvo pervitínu si však na ulici nikto nekupuje, pretože je pomerne dostupný a užívatelia neriskujú jeho dlhodobejšiu držbu," povedala pre TASR Barbora Kuchárová z občianskeho združenia (OZ) Prima. Naopak, kokaín sa v SR získava podstatne ťažšie a explicitné vyjadrenie ceny ku gramu vyplýva podľa Kuchárovej zo štatistík drog zachytených bezpečnostnými zložkami.
Časť populácie však kokaín užíva aj na Slovensku. Ide podľa Bobákovej predovšetkým o solventnejších ľudí a droga sa zvykne aplikovať na súkromných párty. Týchto užívateľov však štatistiky nezachytávajú, pretože tie sa opierajú o ľudí, ktorí vyhľadali kvôli problémom s užívaním drog pomoc v liečebných zariadeniach.
Zverejnené prieskumy konštatujú, že počet užívateľov kokaínu a jeho derivátu cracku a halucinogénu LSD je pomerne stabilný a nižší ako počet užívateľov heroínu a iných opiátov. Aj opiáty sú na ústupe, kým v roku 1995 tvorili až 86 percent liečených závislí práve na opiátoch, v minulom roku klesol tento podiel na 43 percent. Naopak rastie počet problémových užívateľov amfetamínov - najmä pervitínu a extázy a taktiež kanabioidov - marihuany a hašišu.

01 - Modified: 2003-01-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Dlhopisové fondy sú výhodnejšie ako vklad v banke 02 - Modified: 2003-01-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: PSA bude mať väčší podiel na vývoze SR ako Volkswagen
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
13. máj 2024 13:13