StoryEditor

SF nesúhlasí so spoplatnením vysokoškolského štúdia od 1. septembra 2005

07.03.2005, 18:44

Slobodné fórum (SF) absolútne nesúhlasí so spoplatnením vysokoškolského štúdia (VŠ) od septembra 2005. Podľa predsedníčky SF Zuzany Martinákovej existujú aj ďalšie argumenty proti zákonu o študentských pôžičkách, ktorými sa vysokoškolské štúdium má spoplatniť. "Je otázne, či spoplatnenie vysokoškolského štúdia prinesie skvalitnenie a lepšiu dostupnosť vysokých škôl pre študentov, alebo len zavádza školné. Netajíme sa tým, že sme veľkí kritici a odporcovia tohto zákona," povedala Martináková na dnešnom seminári, ktorý SF usporiadalo za účasti študentov a zástupcov vysokých škôl v bratislavskom Technopole.
Ľubica Navrátilová zo SF konštatovala, že dva základné ciele zákona, a to skvalitnenie štúdia a odľahčenie tých daňových poplatníkov, ktorých deti na VŠ neštudujú, sa vôbec nenaplnia. "Ak by platilo, že zvýšenie ceny automaticky zvýši kvalitu, malo by sa to už dávno odzrkadliť napríklad v hromadnej doprave a vieme, že sa tak nestalo," konštatovala Navrátilová. Tento zákon navyše vôbec neznižuje dane a ani iným spôsobom nezvýhodňuje spomínaných daňových poplatníkov bez detí - vysokoškolákov.
Študenti mali výhrady predovšetkým k tomu, že by pri prípadnom zvýšení príspevku zo štátneho rozpočtu v zmysle zákona o študentských pôžičkách automaticky narástlo aj školné. Taktiež nesúhlasia s tým, že absolventi VŠ majú väčšie možnosti pri hľadaní zamestnania. Pri vyššom plate totiž podľa nich odvedú viac financií do fondov.
Podľa poslanca Petra Bódyho (SF) napríklad učiteľ, ktorý začne zarábať až niekedy vo veku 24 rokov, po skončení štúdia zarobí okolo 13-tisíc korún. Napríklad vodič kamiónu skončí štúdium teoreticky v 15. rokoch, začne zarábať podstatne skôr a dokonca viac ako učiteľ.
Vedúci sekcie vysokého školstva z MŠ Peter Mederly argumentoval tým, že reforma VŠ prebieha už päť rokov. Prípadné neschválenie zákona o študentských pôžičkách podľa neho síce neohrozí samotnú existenciu vysokých škôl, ale ohrozí proces zvyšovania kvality. Od roku 2001 sa príspevok na VŠ z verejných zdrojov podľa Mederlyho konštantne zvyšuje o jednu miliardu korún ročne. "Súčasný systém sociálnych štipendií je pri súčasnej maximálnej výške okolo 2-tisíc korún neudržateľný. Po prijatí zákona to bude asi 6800 korún," konštatoval P. Mederly.
SF sa nebráni istej spoluúčasti študentov na hradení štúdia. Kvalita vysokých škôl však musí byť podľa predsedníčky Martinákovej jednoznačne garantovaná a k dispozícii by mali byť aj nezávislé dopadové štúdie ostatných reforiem, ktoré prebehli v SR. V tejto situácii SF zavedenie školného nepodporí.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 12:53