StoryEditor

Veterinári očakávajú vírus vtáčej chrípky aj v SR

17.01.2006, 16:21
Veterinári očakávajú, že v marci a začiatkom apríla, v čase najvyššej koncentrácie sťahovavých vtákov, sa nízkopatogénny vírus vtáčej chrípky vyskytne aj na území Slovenskej republiky.

Veterinári očakávajú, že v marci a začiatkom apríla, v čase najvyššej koncentrácie sťahovavých vtákov, sa nízkopatogénny vírus vtáčej chrípky vyskytne aj na území Slovenskej republiky. "Nízkopatogénny vírus má až 25 % populácie voľne žijúceho vtáctva, preto očakávame, že tento typ vírusu sa vyskytne aj u nás. Ide však o vírus neprenosný na človeka," uviedol to dnes po zasadnutí Národnej protinákazovej komisie (NPK) ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR Jozef Bíreš. Zároveň dodal, že nízkopatogénny vírus sa môže preniesť na človeka až po jeho mutácii na vysokopatogénny, a to po prenose na domácu hydinu.
Ako ďalej na tlačovej besede informoval minister pôdohospodárstva a predseda komisie Zsolt Simon, NPK prijala v utorok aj päť nových opatrení proti zavlečeniu vtáčej chrípky na územie Slovenska. Patrí medzi ne hlavne zvýšená kontrola cestujúcich na colniciach, a to najmä na letiskách a na východoslovenských hraničných priechodoch vo Vyšnom Nemeckom a v Čiernej nad Tisou. Znamená to, že colníci budú kontrolovať osobnú batožinu všetkých cestujúcich a zabavia všetky hydinové produkty smerujúce na územie Slovenska. Ako J. Bíreš dodal, napríklad na frankfurtskom letisku colníci zabavili za mesiac až jednu tonu takýchto výrobkov. Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) vybuduje aj karanténnu stanicu v Prešove pre papagáje a okrasné vtáctvo.
Veterinári budú zároveň rokovať s chovateľmi otvorených chovov, aby úplne vylúčili styk ich hydiny s voľne žijúcim vtáctvom. Podľa nariadenia Európskej komisie (EK) začne Slovensko používať tiež pri laboratórnom vyšetrení hydiny až päť druhov testov, pri ktorých vyšetrí koncentráciu na protilátky, presne identifikuje prípadný vírus a určí aj jeho pôvod. SR sa zaviazala vyšetriť v tomto roku všetky otvorené chovy a minimálne 60 uzavretých chovov. EK poskytne Slovensku na tieto vyšetrenia približne 4 mil. až 5 mil. Sk. Len v minulom roku spravili veterinári 1 555 vyšetrení na vtáčiu chrípku v 1 231 chovoch. Všetky výsledky boli negatívne.
Podľa slov ministra bude v prípade výskytu nízkopatogénneho vírusu ohrozená oblasť pod stálym veterinárnym dozorom. "Pri výskyte vírusu u domácej hydiny, bude táto usmrtená v okruhu troch až piatich kilometrov. Okruh desiatich kilometrov od ohniska nákazy bude zároveň pod prísnym monitoringom, kde bude vyšetrený každý chov," dodal minister. Pri nútenej likvidácii, ktorú potvrdí ŠVPS, štát bude tieto straty chovateľom kompenzovať, avšak len v prípade, že dodržali všetky opatrenia proti zavlečeniu vtáčej chrípky. NPK pripravila tiež informačný list s týmito opatreniami, ktorý pošle všetkým drobnochovateľom. Zároveň v ňom bude všetkých malých chovateľov informovať aj o klinických príznakoch pri ochorení na vtáčiu chrípku.
Ako na záver J. Bíreš a Zs. Simon skonštatovali, v prípade výskytu vtáčej chrípky a následnej likvidácie chovov má SR dostatok kapacít na likvidáciu, prevoz a aj na kafilerické spracovanie usmrtenej hydiny. Podľa slov ministra okrem Zvolena, Púchova a Žiaru nad Hronom, kde veterinári ešte neukončili monitoring u drobnochovateľov, je na Slovensku v 150 tis. domácich chovov 3,4 mil. kusov hydiny. Okrem toho je v SR aj 291 veľkochovov, kde evidujú veterinári 30 mil. kusov hydiny.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
12. máj 2024 12:06