StoryEditor

Odbory nesúhlasia s novelou zákona o mzdách zamestnancov vo verejnom záujme

27.06.2005, 15:00
Autor:
TASRTASR

Odbory nesúhlasia, aby zamestnanci organizácií v zriaďovateľskej pôsobnosti miest, obcí a vyšších územných celkov boli vyňatí zo zákonom garantovaného systému tarifného odmeňovania.
Vládou pripravovaný návrh novely zákona č. 553 Z.z. by znamenal stratu istoty v odmeňovaní pre takmer 30 000 zamestnancov vo verejnom záujme. Ako dodal viceprezident Konfederácie odborových zväzov SR (KOZ SR) Ján Gašperan na dnešnej tlačovej konferencii, novela zákona by spôsobila nerovnaké podmienky v odmeňovaní zamestnancov, ak by sa systém tarifných platov preniesol do kompetencie obcí či samosprávnych krajov. Chudobnejšie kraje by zamestnancom mohli odnímať príplatky a osobné ohodnotenia, čím by sa im výrazne znížila nominálna výška základných miezd.
Odbory preto žiadajú, aby platy všetkých zamestnancov vo verejnom záujme garantoval zákon, rovnako ako starostom alebo primátorom. Gašperan nevylúčil ani nátlakové akcie odborárov z nevýrobných odborových zväzov, ak by sa ich pripomienky nepremietli do pripravovanej novely.
Zamestnancom vo verejnom záujme sa v tomto roku zvýši reálna mzda o tri percentá. Zaviazali sa k tomu podpisom kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa piati ministri, predstavitelia ZMOS a KOZ SR. Avšak novela zákona by tieto istoty podľa Gašperana v budúcom roku spochybnila.
Ako sa však pred časom vyjadril štátny tajomník ministerstva vnútra Martin Pado pre TASR, štát nebude môcť poskytovať dotácie na mzdy pre zamestnancov vyše 20 000 miestnych úradov v SR. Reforma verejnej správy spolu s fiškálnou decentralizáciou predpokladá aj komunálnu reformu, prostredníctvom ktorej by sa mala zefektívniť práca obecných samospráv. Nepôjde to bez zlučovania miestnych úradov a racionalizácie počtu ich zamestnancov, dodal Pado.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
13. máj 2024 13:03