StoryEditor

František Tóth: Lístok do divadla a filharmónie by nemal byť lacnejší ako do kina

19.05.2005, 11:03
Autor:
TASRTASR
Lístok do divadla alebo na koncert by nemal byť lacnejší ako lístok do kina, myslí si avizovaný minister kultúry František Tóth. Lístky na jej koncert stoja od 150 do 250 korún, pri výnimočných akciách ako sú BHS do 500 korún. V prípade, ak sa vstupné zvýši, bude však podľa Tótha potrebné program zatraktívniť.

Lístok do divadla alebo na koncert by nemal byť lacnejší ako lístok do kina, myslí si avizovaný minister kultúry František Tóth. Povedal to v rozhovore pre TASR po tom, čo si vypočul verejný odpočet Slovenskej filharmónie za rok 2004. Lístky na jej koncert stoja od 150 do 250 korún, pri výnimočných akciách ako sú BHS do 500 korún. V prípade, ak sa vstupné zvýši, bude však podľa Tótha potrebné program zatraktívniť. "Mali by ísť viac do kontaktu s návštevníkom, viac mu vychádzať v ústrety, počúvať ho a tak získať viac prostriedkov," povedal Tóth. Podľa neho totiž "robíme kvalitné umenie, len nám uniká zo zorného poľa ten, pre ktorého to robíme". Sám si však nepamätá, kedy bol naposledy na koncerte z ponuky Slovenskej filharmónie. Naposledy bol v Redute, keď niektorá banka či firma odovzdávala ocenenia. Tóth nechce hodnotiť kvalitu a umeleckú úroveň koncertov. "Keď však počet divákov klesá, hovorí to o tom, že sú tu rezervy," povedal.
Slovenskú filharmóniu minulý rok navštívilo vyše 38 tisíc ľudí. "To, koľko ľudí chodí na koncerty, by mal byť jedným zo základných ukazovateľov," tvrdí Tóth. Generálny riaditeľ Slovenskej filharmónie Marián Lapšanský, známy klavirista, si však myslí, že sa filharmónia nemôže orientovať iba podľa vkusu väčšiny. "To by sme potom stále hrali iba Čajkovského b-mollový koncert," dodal. Naopak, iba nedávno filharmónia zaradila aj cyklus pre náročného poslucháča, uvádza tiež premiéry slovenských a svetových súčasných autorov. V nasledujúcej sezóne bude stratégiou filharmónie pritiahnuť mladšie publikum, pretože dnes tvoria starší ľudia 60 percent jej návštevníkov.
Tóth sa dnes zaujímal nielen o hospodárenie Slovenskej filharmónie, ale i Slovenskej národnej galérie. Obe skončili minulý rok v strate, na čom sa im vo veľkej miere podpísali odpisy. SNG sa dostala už po tretí raz do straty, a to v hodnote 8,4 milióna korún, filharmónia po druhý raz. Je v strate 9,9 milióna, pričom u nej odpisy medziročne vzrástli z troch cez 6,6 na dnešných 10,8 miliónov korún.
"SNG a aj filharmónia sú príspevkové organizácie, pokiaľ sú tri roky v strate, ich zriaďovateľ musí urobiť nejaké opatrenia, aby sa strata neopakovala," podotkol Tóth. Podľa neho ministerstvo môže zmeniť právnu formu inštitúcie napríklad na rozpočtovú, či neziskovú organizáciu, riešením je aj zrušenie alebo spojenie s inou inštitúciou. "V prípade SNG máme ešte pol roka na to, aby sme zistili, ktorý krok to bude," povedal.
Ako naozaj hospodária príspevkové organizácie v rezorte kultúry sa však ukáže až v budúcom roku, keď by už zmenou zákona odpisy nemali byť záťažou. "Od prvého mája platí nepriama novela zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy, ktorá bola urobená prijatím zákona o hazardných hrách," uviedla pre TASR riaditeľka ekonomiky ministerstva kultúry SR Viera Šoltysová. "Stratu, ktorá vznikne z odpisov, si organizácie prvýkrát môžu vykryť z fondu reprodukcie," vysvetlila. Tento problém podľa nej nebol len v rezorte kultúry, ale aj v iných príspevkových organizáciách. František Tóth, ktorý je v súčasnosti štátnym tajomníkom rezortu školstva, si však myslí, že ani zmena zákona nebude "všemocná".

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
10. máj 2024 13:59