StoryEditor

Lučenecká nemocnica čelí exekúcii, zvolenská jej predišla

05.12.2005, 10:51
Autor:
TASRTASR
Lučenecká nemocnica čelí exekúcii, pretože dlhuje Sociálnej poisťovni asi 120 miliónov korún. Sociálna poisťovňa svoj návrh nestiahla napriek tomu, že vláda už prijala uznesenie o prevzatí dlhov nemocníc voči Sociálnej poisťovni za roky 2003 a 2004.

Zaplatením časti dlhov sa podarilo Banskobystrickému samosprávnemu kraju (BBSK) zamedziť dvom exekúciám voči Nemocnici s poliklinikou (NsP) vo Zvolene, ktorej je zriaďovateľom. Niekoľko stotisíc korún si voči nemocnici za nezaplatenú daň z nehnuteľnosti a za poplatky za odvoz smetí uplatňoval zvolenský Mestský úrad. Ďalšie peniaze požadovala istá firma poskytujúca upratovacie služby.
"Štyri NsP, ktorých sme zriaďovateľom, dlhujú približne 650 miliónov korún. Zatiaľ exekúcii čelí lučenecká, ktorá dlhuje Sociálnej poisťovni asi 120 miliónov korún. Spomínaná poisťovňa si prostredníctvom exekučného konania uplatňuje prvých 19 miliónov korún," uviedol pre TASR vedúci odboru sociálnych veci a zdravotníctva Úradu BBSK Richard Rišňovský.
Sociálna poisťovňa svoj návrh nestiahla napriek tomu, že vláda už prijala uznesenie o prevzatí dlhov nemocníc voči Sociálnej poisťovni za roky 2003 a 2004. Úrad BBSK sa preto voči spomínanému návrhu na exekúciu v stanovenom termíne odvolá. Jeho predstavitelia však očakávajú, že od začiatku budúceho roku sa objavia aj ďalšie návrhy na exekúcie i vo vzťahu k iným nemocniciam. Predísť tomu chcú tým, že sa s niektorými veriteľmi na spôsobe vyrovnania dlhov dohodnú ešte do konca tohto roku, dodal Rišňovský.
Exekúcie priamo neohrozujú poskytovanie zdravotníckej starostlivosti v nemocniciach v Lučenci, Zvolene, Rimavskej Sobote a v Žiari nad Hronom, ktorých správcami od polovice tohto roku sú neziskové organizácie. Tie nie sú príspevkovými organizáciami, majetok spomínaných zdravotníckych organizácií patrí BBSK. Zobrať ho by však mohol exekútor iba vtedy, ak súd rozhodne, že BBSK je spoludlžníkom, čo sa však zatiaľ nestalo ani v jednom prípade, konštatoval Rišňovský.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
13. máj 2024 23:23