StoryEditor

SMK ponúka koalície na južnom Slovensku

07.11.2004, 23:00
Maďarskí politici varujú: ak nás vytlačia z regiónov na južnom Slovensku, bude to mať negatívny vplyv na "veľkú" politiku. Zmena volebnej stratégie SMK má jediný cieľ - zabezpečení silných straníckych pozícií aj po regionálnych voľbách. Politológ Grigorij Mesežnikov tvrdí, že takúto ponuku SMK budú môcť SDKÚ, KDH a ANO iba veľmi ťažko odmietnuť.

SMK ponúka iným stranám dohodu o vytvorení koalície pre regionálne voľby v roku 2005, pričom je ochotná robiť aj "kompromisy, aké by ešte pred troma rokmi neboli možné". Na sobotňajšom kongrese SMK to vyhlásil šéf strany Béla Bugár. SMK takto reaguje na vytváranie tzv. slovenskej koalície v nitrianskom VÚC, kde ponúkla svojim vládnym partnerom, že nepostaví toľko kandidátov na poslancov, aby dosiahla väčšinu v regionálnom zastupiteľstve. Na druhej strane však maďarskí politici varujú: ak nás vytlačia z regiónov na južnom Slovensku, bude to mať negatívny vplyv na "veľkú" politiku. Zmena volebnej stratégie SMK má jediný cieľ - zabezpečení silných straníckych pozícií aj po regionálnych voľbách. Politológ Grigorij Mesežnikov tvrdí, že takúto ponuku SMK budú môcť SDKÚ, KDH a ANO iba veľmi ťažko odmietnuť. "Mali by vážne problémy zdôvodniť takýto krok," povedal. Tzv. slovenskí koaliční partneri však zostávajú pokojní. "My sme v regionálnej koalícii s SMK a chceme v nej pokračovať," reagoval pre HN krajský šéf SDKÚ v Bratislave Roman Vavrík.
Ako však povedal, v regiónoch, kde má SMK silnú pozíciu, môže byť situácia odlišná. Bola to práve SDKÚ, ktorá vstúpila na úrovni nitrianskeho VÚC do rokovaní o veľkej koalícii s ĽS-HZDS.
Stabilné vedenie
Naopak, po kongrese sa nemení ani vedenie SMK. Pôvodne sa mal voliť nový zástupca predsedu a nový podpredseda SMK, ale tento bod z programu vypustili. Vo funkciách tak zostávajú Arpád Duka-Zólyomi, resp. Edit Bauerová. Tí boli zvolení do EP, čo kolidovalo s rozhodnutím z minulého roku, že europoslanci nemôžu sedieť v najužšom vedením SMK. Aj keď z toho zišlo, Bugár musel dementovať podozrenia, že výmenou podpredsedov chcel oslabiť pozíciu Miklósa Duraya v SMK. "Teraz by sme mohli byť obvinení, že sme zbavili funkcií dvoch našich členov len preto, že boli zvolení do europarlamentu." Napätie v SMK vylúčil aj predseda Republikovej rady strany Zsolt Komlóssy. Podľa neho nie sú v SMK žiadne názorové platformy alebo krídla.
Práve Duka-Zólyomi a Bauerová však prišli do štruktúr SMK z hnutia Spolužitie, ktorému Duray šéfoval. "Nepatrím k Durayovým stúpencom," reagoval pre HN Arpád Duka-Zólyomi. Ten dokonca označil Durayových ľudí v SMK za "veľkú menšinu".


Predseda SMK Béla Bugár pre HN


Kto je vám bližší na regionálnej úrovni? Smer alebo vládni partneri, ktorí rokujú o tzv. slovenských koalíciách?
- Už sme Smeru avizovali, že ich útoky voči SMK spoluprácu vylučujú. Zatiaľ tento rubikon neprekročili. Hlavne ide o názory pána Dušana Čaploviča, ale je to otázka Smeru. Ak v tom budú pokračovať, musia počítať s tým, že SMK nebude chcieť byť vo vláde za každú cenu.
Čo mienite urobiť pre to, aby ste boli prijateľní aj pre slovenské obyvateľstvo?
- My sme prijateľní. Získali sme 12 percent hlasov vo voľbách, z toho vyplýva, že štvrtina, asi 3 percentá našich voličov, je slovenskej národnosti. Ak vystupujeme v prospech regiónov, tak to robíme aj v prospech nemaďarských obyvateľov.
Hlavné dosiahnuté úspechy SMK
- zavedenie nového systému agrodotácií a zvýšenie priamych platieb poľnohospodárom na úroveň 54 % EÚ
- zriadenie Univerzity Jánosa Seleya v Komárne
- zriadenie Enviromentálneho fondu
- zvýšenie rozpočtu Štátneho fondu rozvoja bývania
- zákon o prevode pôdy neznámych vlastníkov do vlastníctva obcí
Ciele do roku 2006
- presadenie zákona o národnostných menšinách a zákona o financovaní národnostných kultúr
- vybudovanie južnej trasy diaľnice Bratislava - Košice
- zintenzívniť využitie zdrojov EÚ pre regióny v Košickom a Banskobystrickom kraji

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
01. jún 2024 23:26