StoryEditor

V podozrení je ďalšia poisťovňa

28.04.2006, 00:00
Autor:
Ivan BradaIvan Brada

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou bude preverovať pre podozrenie z nekalej konkurencie už druhú zdravotnú poisťovňu. Po pondelňajšom podnete na zdravotnú poisťovňu Union (majiteľom je holandská spoločnosť Eureko) dostal úrad včera od Všeobecnej zdravotnej poisťovne podnet aj na aktivity Európskej zdravotnej poisťovne. Tú vlastní finančná skupina J & T. Obidve poisťovne si prostredníctvom poradenských firiem najali tisícky dílerov, ktorí robia nábor nových poistencov. Niektorí díleri majú podľa podnetu klamať ľudí o zániku iných poisťovní.

Záujem o čistý boj
J & T o podnete vie a od nekalej súťaže sa dištancuje. "Prosíme ľudí, aby nám v prípade čudného náboru čo najskôr do poisťovne zatelefonovali," povedal pre HN hovorca J & T Maroš Sýkora. Podozrenia chce preveriť aj Union. "Máme záujem o čisto konkurenčný boj," zdôrazňuje Drahomíra Juríková z poisťovne. Všeobecná dostala "hlásenia" o podozrivých díleroch z východného Slovenska aj okresu Detva. "Díleri hovoria o zmene Všeobecnej zdravotnej na európsku poisťovňu, čo nás poškodilo," vysvetľuje zdroj zo Všeobecnej. Podľa Združenia zdravotných poisťovní (združuje všetky poisťovne okrem Všeobecnej) môže ísť o "ľudský faktor", čo však treba dokázať. "Je vylúčené, že by pokyn klamať ľudí išiel priamo z poisťovní. To by si nemohli dovoliť, pretože by ich to stálo meno a dôveryhodnosť," povedal riaditeľ združenia Eduard Kováč. Nábor na úkor konkurencie podľa neho neumožňujú ani vnútorné stanovy poisťovní.

Opakuje sa minulosť?
Nekalé praktiky pri lákaní ľudí sa vyskytli aj pred desiatimi rokmi, keď zákon umožnil vznik zdravotných poisťovní a postupne ich bolo na trhu až trinásť. Poistencom vtedy nasľubovali nadštandardnú starostlivosť, nakoniec sa zlučovali a zanikali (najhorším príkladom bol krach DZP Perspektíva). "Situácia vtedy a dnes sa nedá porovnávať. Teraz je oveľa prísnejšia kontrola a zákony. Informácie o nekalých praktikách môžu prameniť aj zo strachu Všeobecnej z odlevu poistencov kvôli konkurencii," dodáva Kováč. Všeobecná naopak tvrdí, že je vo výbornej kondícii a poskytuje kvalitnú starostlivosť, preto sa súťaže nebojí.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
17. máj 2024 21:06