StoryEditor

Veľké lavínové nebezpečenstvo v Západných Tatrách a vo Veľkej Fatre

28.12.2005, 11:48
Autor:
TASRTASR

Vo vysokohorskom teréne Západných Tatier a Veľkej Fatry sa vytvorilo zvýšené lavínové nebezpečenstvo, 3. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. V ostatných pohoriach trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, 2. stupeň.
Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS) v Jasnej predpokladá uvoľnenie lavín pri mechanickom zaťažení na svahoch so sklonom nad 35 stupňov. "Na svahoch s trávnatým podkladom sa môžu miestami samovoľne vyskytnúť menšie a stredne veľké základové lavíny. Pri očakávaných zrážkach má lavínové nebezpečenstvo stúpajúcu tendenciu," informoval službukonajúci SLP HZS Milan Lizúch.
Ráno bolo na hrebeňoch hôr zamračené, slabo snežilo, miestami bola hmla. Oteplilo sa, teplota vzduchu sa pohybovala od -9 do -1 stupňov Celzia. Fúkal mierny až dosť čerstvý vietor južných a východných smerov s rýchlosťou do 25 km/h. Za posledných 24 hodín pripadlo do 15 cm nového snehu. Na strmých svahoch je snehová pokrývka len mierne spevnená. Na mnohých miestach sa nachádzajú snehové vankúše, dosky a preveje.
V pohoriach Vysokých a Nízkych Tatier je až 200 cm hrubá snehová vrstva, v pohoriach Fatier a Západných Tatrách je snehová pokrývka hrubá okolo 160 cm.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
09. máj 2024 03:48