StoryEditor

SIŽP v prvom polroku vykonala 1631 kontrol, udelila 370 pokút za 9,6 mil. Sk

08.08.2005, 13:05
Autor:
TASRTASR

Inšpektori Slovenskej inšpekcie životného prostredia (SIŽP) vykonali v prvom polroku 1631 kontrol, čo je o 313 kontrol viac ako za rovnaké obdobie v minulom roku. Porušenie právnych predpisov zistili inšpektori pri 593 kontrolách, udelili pritom 370 pokút v celkovej výške 9 651 670 Sk.
Inšpekcia uložila previnilcom tiež 122 opatrení na nápravu. Najvyššiu pokutu v prvom polroku v sume 1,4 milióna Sk uložila SIŽP Kovohutám, a. s., Krompachy za znečisťovanie ovzdušia v meste. Tehelne TEMAKO, a. s., v Hanušovciach nad Topľou museli zaplatiť za mimoriadne zhoršenie vôd až dve pokuty v súhrnnej výške 1,2 milióna Sk.
Generálny riaditeľ SIŽP Oto Hornák v tejto súvislosti zdôrazňuje, že ukladanie pokút nie je prvoradým cieľom činnosti inšpekcie. Inšpekcia ich považuje predovšetkým za jeden z prostriedkov na zvyšovanie environmentálneho vedomia verejnosti, ktoré by sa malo pozitívne prejaviť na poklese počtu prípadov porušenia právnych predpisov v oblasti životného prostredia.
Inšpekcia sa zaoberala aj prešetrovaním sťažností, petícií a podnetov. V prvom polroku prijala tri sťažnosti, z ktorých dve boli neopodstatnené, prešetrovanie jednej ešte pokračuje. Neopodstatnená sa ukázala tiež petícia občanov Trstína, v ktorej sa sťažovali na znečisťovanie životného prostredia v obci. SIŽP zároveň prijala 273 podnetov od občanov a rôznych inštitúcií.
SIŽP vznikla v roku 1991. Podľa zákona o štátnej správe starostlivosti o životné prostredie je odborným kontrolným orgánom, ktorý vykonáva štátny dozor a ukladá pokuty vo veciach starostlivosti o životné prostredie. Vykonáva tiež miestnu štátnu správu na úseku integrovanej prevencie a kontroly znečisťovania životného prostredia. Vydáva tiež integrované povolenia na činnosť nových i doteraz existujúcich priemyselných prevádzok.
TASR o tom dnes informoval hovorca SIŽP Michal Štefánek.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 10:54