StoryEditor

Ministerstvo zahraničných vecí znepokojujú represie pred voľbami v Bielorusku

16.02.2006, 19:25
Autor:
TASRTASR

Ministerstvo zahraničných vecí SR je znepokojené represiami voči predstaviteľom občianskej spoločnosti, ktoré silové štruktúry Bieloruskej republiky stupňujú s blížiacimi sa prezidentskými voľbami v krajine.
MZV SR pokladá prenasledovanie a stíhanie ľudí s inými názormi a ich pokojné prejavy nespokojnosti s vládnou politikou za neprípustné a vyzýva príslušné štátne orgány Bieloruskej republiky zastaviť represie voči aktivistom mládežníckych organizácií Zubr a Mladý front a oslobodiť všetkých väzňov, ktorí boli odsúdení za politické motívy.
Prezidentské voľby sa v krajine uskutočnia 19. marca. Autokraticky vládnuci prezident Alexander Lukašenko je v najvyššej funkcii od roku 1994 a bude sa uchádzať o tretie obdobie vo funkciu hlavy štátu. O svojom opätovnom zvolení nepochybuje, keďže sa spolieha na svoju veľkú popularitu u bieloruských voličov.
Prezidentskí kandidáti sa zaregistrovali do 27. januára. Hoci sa opozícia plánovala proti Lukašenkovi zjednotiť na spoločnom nominantovi, v decembri prejavili záujem o kandidatúru viacerí opoziční uchádzači.
Znepokojenie nad situáciou v Bielorusku pred marcovými prezidentskými voľbami a neustálym porušovaním ľudských práv vyjadril v stredu aj Európsky parlament.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. máj 2024 05:11