StoryEditor

Krytá plaváreň v Trenčíne je pre améby už piaty týždeň zatvorená

12.04.2007, 18:03
Autor:
SITASITA

Mestská krytá plaváreň v Trenčíne je pre nález améb už piaty týždeň zatvorená. Podľa riaditeľky Mestského hospodárstva a správy lesov (MHSL) v Trenčíne Eriky Vrávkovej na odstránenie améb už použili tri druhy odporučenej dezinfekcie, avšak pracovníci Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) ich minulý týždeň opäť našli. Vrávková povedala, že odbornú pomoc hľadajú aj u lekárov a biochemikov z celého Slovenska. Škody nemá MHSL vyčíslené, podľa Vrávkovej len týždenná strata na zisku predstavuje približne 150 tisíc korún. Z plavárne už odstránili sedem ton keramického piesku z filtrov. Zamestnanci plavárne neustále dezinfikujú bazény aj jeho okolie. Podľa vedúceho plavárne Jozefa Bereca bude dezinfekcia pokračovať aj v budúcom týždni, v ktorom sa plaváreň určite neotvorí.
Pracovníci RÚVZ po výmene piesku a napustení bazéna znovu odoberú vzorky, ich prvé výsledky budú známe do siedmich dní. Podľa riaditeľky RÚVZ Márie Štefkovičovej sa našlo viacero druhov améb, z nich dva môžu byť choroboplodné. Štefkovičová však zdôraznila, že býva málo pravdepodobné, aby sa človek amébou nakazil. Taktiež informovala, že nejde o amébu Naegleriu fowleri, ktorá spôsobuje zápaly mozgových blán. Úradu žiadne ochorenie v súvislosti s návštevou krytej plavárne nebolo hlásené. Podľa riaditeľky ešte nie je známe, ako sa améby na plaváreň dostali. Nevylúčila, že ich zaniesli ľudia, ktorí nedodržujú hygienické predpisy. Úrad skontroloval aj prívod pitnej vody, ktorou sa bazén napĺňa, tam améby nezistili. Plaváreň zatvorili 13. marca.
Štefkovičová uviedla, že treba dodržiavať všeobecné zásady v prevencii amébových infekcií: dôkladne sa osprchovať pred vstupom do bazéna a pri odchode z plavárne, nevstupovať do bazéna s krémom a make-upom, udržiavať v suchu a čistote kúpacie čiapky, okuliare a plavecké pomôcky, nosiť čistú a umývateľnú obuv a dodržiavať pokyny očného lekára v prípade nosenia kontaktných šošoviek.
Améby /meňavky/ sú prvoky, z ktorých niektoré druhy vyvolávajú prevažne u ľudí chronicky chorých a oslabených alebo osôb so zníženou imunitou ochorenia dýchacích ciest, zápaly oka, ochorenia kože. "Zápaly mozgových blán sa v našich podmienkach nevyskytli," dodala Štefkovičová.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 18:01