StoryEditor

Lístky do vesmíru sú do roku 2009 vypredané

14.11.2006, 06:30
Autor:
SITASITA

Napriek stovkám miliónov korún za výlet do vesmíru sú lístky do kozmu až do roku 2009 vypredané. Oznámil to vedúci Ruskej vesmírnej agentúry Anatolij Perminov. "Máme zoznam čakajúcich, ktorí si želajú letieť na Medzinárodnú vesmírnu stanicu. Všetky miesta do roku 2009 sú obsadené," povedal Perminov pre denník Trud.
Jedna ruská firma sa snaží vyvinúť vesmírne lode a turistom, dychtiacim uvidieť modrú planétu z kozmu, ponúknuť lacnejší spôsob, ako si splniť svoj sen. Cestujúci by síce nemohli krúžiť okolo Zeme ako na orbitálnej stanici, ale mohli by sa na Zem pozerať z vesmíru niekoľko minút.
Prvou vesmírnou cestovateľkou sa v septembri tohto roka stala americká miliardárka iránskeho pôvodu Anousheh Ansari. "Tak veľmi sa mi to páčilo, že by som využila akúkoľvek možnosť vrátiť sa znovu do kozmu - či už by to bolo na Medzinárodnú vesmírnu stanicu alebo vzlietnuť ku hviezdam použitím iných prostriedkov," vyjadrila sa Ansari. Prvým vesmírnym cestovateľom sa v roku 2001 stal Američan Dennis Tito. V roku 2002 si lístok do kozmu zaplatil Mark Shuttleworth z Juhoafrickej republiky a v roku 2005 ďalší Američan Greg Olsen.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
13. máj 2024 21:14