StoryEditor

Tretina lekárov už zmluvy podpísala

09.03.2006, 23:00

Všeobecná zdravotná poisťovňa nemá informácie, že by lekári v ambulanciách, s ktorými nemajú uzatvorené zmluvy, pýtali platby v hotovosti od pacientov. "Počet podpísaných zmlúv stúpol za jediný deň z 23 na 30 percent," zdôraznil generálny riaditeľ poisťovne Svätopluk Hlavačka. Znamená to, že zmluvy na tento rok má s najväčšou zdravotnou poisťovňou uzavretých 2 891 z 9 175 lekárov, ktorí mali zmluvy podpísané do konca februára.
Na začiatku tohto týždňa mali najviac zmlúv s poisťovňou lekári v okresoch Rožňava, Trnava, Stará Ľubovňa a Nové Zámky. Naopak, najmenej zmluvných lekárov má poisťovňa v okresoch Martin, Poprad, Spišská Nová Ves, Žiar nad Hronom a Dolný Kubín.

Máme svoje hranice
Napriek tomu nedošlo medzi lekármi a poisťovňou ani včera k zásadnejšiemu zlomu. "Nechceme mať z pacientov rukojemníkov, no aj my máme nejaké hranice, pod ktoré nemôžeme ísť," vyhlásil včera prezident Slovenskej lekárskej komory Milan Dragula. A zároveň predstavil ceny, o ktorých chcú rokovať nielen so Všeobecnou, ale aj s ostatnými zdravotnými poisťovňami už koncom mesiaca: za paušálnu platbu na poistenca (kapitácia) u praktického lekára pre dospelých žiadajú 46 korún, u detských lekárov by sa mala podľa veku pohybovať od 43 do 129 korún podľa veku, pre gynekológov žiadajú 29 korún.
Bodmi sú u praktických lekárov hodnotené len preventívne prehliadky, u špecialistov všetky výkony. Pre prvých žiada komora 0,75 Sk za bod a pre špecialistov 0,45 Sk za bod. Gynekológovia by mali za prevenciu dostávať 0,65 Sk za bod. "Pod tieto ceny ísť nemôžeme," tvrdia lekári. Pripomeňme, že Všeobecná nemá zdroje ani na pokrytie týchto -- už znížených -- požiadaviek.

Najlepšie ceny ponúka Apollo
Všeobecná naďalej ponúka lekárom paušál za 34 korún a 42 halierov za bod. A čo ostatné zdravotné poisťovne? Hoci avizovali, že lekárom ponúknu na tento rok viac peňazí, minister zdravotníctva Rudolf Zajac očakáva, že aj tieto rokovania budú "ťažké a zložité". Spoločná zdravotná poisťovňa chce dať celkovo o 110 miliónov korún viac. "S ich návrhmi tiež nie sme celkom spokojní," pripustil Dragula. Spoločná ponúka paušál za 36,5 koruny a hodnotu bodu pre špecialistov za 43 halierov. Zdravotná poisťovňa Apollo zvýšila ceny v priemere o päť percent. "Kapitáciu sme zvýšili z 38 korún na 40 a hodnotu bodu máme už od januára 60 halierov, čo je o 10 halierov viac oproti vlaňajšku," skonštatoval prezident poisťovne Zoltán Pivoda.
Zdravotné poisťovne Dôvera a Sideria, patriace do finančnej skupiny Penta Investments, HN presné čísla včera neposkytli. Dôvodom sú stále pokračujúce rokovania, no je známe, že Sideria navrhuje na tento rok ceny vyššie o desať a Dôvera o päť percent.

Cenové ponuky niektorých zdravotných poisťovní
Poisťovňa Paušál -- praktickí lekári Body -- špecialisti
Apollo z 38 na 40 Sk z 0,50 na 0,60 Sk
SZP z 35 na 36,50 Sk z 0,40 na 0,50 Sk
VšZP 34 Sk z 0,40 na 0,42 Sk
Zdroj: hn

01 - Modified: 2003-02-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: ST EXTRALIGA
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 23:30