StoryEditor

Príčinou pádu mosta pre chodcov v Martine bolo asi prehrdzavené lano

13.11.2006, 16:20
Autor:
TASRTASR

Pravdepodobnou príčinou pádu mosta pre chodcov ponad rieku Turiec v Martine bolo prehrdzavenie vnútornej časti oceľového lana a uvoľnenie upnutia lana v upínacom kĺbe. Podľa hovorkyne mesta Martin Kataríny Mažáriovej to vyplýva z predbežnej obhliadky mosta diagnostikom.
"Definitívne potvrdenie alebo vyvrátenie príčiny budeme mať k dispozícii až na základe vykonaných skúšok a odborných posudkov a po vypracovaní správy diagnostika," skonštatovala Mažáriová. Spresnila, že minulý týždeň sa začali aj zemné práce popod rieku Turiec na prekládku telekomunikačných káblov, ktoré boli zabudované v moste.
Most pre chodcov ponad rieku Turiec, ktorý spájal mestské časti Priekopa a Záturčie, sa zrútil v utorok minulý týždeň. "Zatiaľ nevieme vyčísliť škody ani náklady na jeho likvidáciu. Určite však postavíme nový, pretože spadnutý most sa nedá zrekonštruovať," uviedla Mažáriová. Oceľovo-betónový most dlhý 37 metrov a široký tri metre postavili v polovici 80-tych rokov. Revízie mostov a lávok sa robia podľa Mažáriovej každoročne v zime alebo na jar, posledná revízia spadnutého mosta bola 9. novembra 2005.
Cez most v čase jeho zrútenia nikto neprechádzal. Občania obidvoch mestských častí momentálne využívajú ako náhradné riešenie obchádzku dlhú asi jeden kilometer.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 18:02