StoryEditor

Zákon o trvalom pobyte spôsobuje obciam problémy

04.01.2007, 11:07
Autor:
SITASITA

Decembrové obecné voľby opäť v praxi poukázali na problémy, ktoré má samospráva v súvislosti so Zákonom o hlásení pobytu občanov SR a registri obyvateľov SR. Ako pre agentúru SITA uviedla hovorkyňa Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Oľga Gáfriková, najväčšie problémy podľa ZMOS spôsobujú ustanovenia zákona, ktoré sa týkajú prihlasovania bezdomovcov na trvalý pobyt. Podľa tohto zákona sa totiž občania môžu k trvalému pobytu prihlásiť skutočne "bez strechy nad hlavou" a miestom trvalého pobytu sa tak stáva obec alebo mesto, upozorňuje Gáfriková. Konkrétnou adresou na doručovanie písomností od orgánov verejnej správy a iných štátnych orgánov ako aj na zápis do zoznamu voličov je v tomto prípade adresa príslušného obecného alebo mestského úradu. "Samozrejme, že nijaký občan sa na takejto adrese nezdržuje a miesto jeho skutočného pobytu je neznáme," doplnila.
Na trvalý pobyt sa môže prihlásiť každý občan aj v prípade, že je ubytovaný napríklad v hoteli alebo ubytovni, čo je takisto podľa Gáfrikovej nezmyselné. Občanom, ktorí majú trvalý pobyt iba formálny, sa fakticky nedajú doručiť nijaké listiny. Napríklad výzvy pri exekučnom konaní pre konkrétnych občanov prichádzajú tiež na adresu úradov, ale tie ich nemajú kam doručiť, lebo nevedia, kde sa osoba nachádza. Títo občania navyše podľa hovorkyne ZMOS prakticky vôbec nie sú ochotní plniť nejaké povinnosti voči obci, neplatia dane ani poplatky. Na druhej strane im obec ako občanom s trvalým pobytom musí napríklad poskytnúť nevyhnutnú pomoc. Existuje tu tak aj možnosť zneužitia sociálnych služieb, upozorňuje ZMOS.
Problém vzniká aj vtedy, ak sa občania nahlasujú na trvalý pobyt v rekreačnej časti alebo chatovej oblasti obce, kde sa zvyčajne trvalo nebýva. Títo občania totiž podľa Gáfrikovej žiadajú od obce bežné služby, ako sú zjazdné cesty, pravidelný odvoz odpadu a iné. "Riešiť tieto podmienky rovnocenne s ostatnými trvalo bývajúcimi občanmi je v praxi nemožné, čo však zakladá nerovnosť medzi poskytovanými službami pre občanov."
Medializovaný prípad malej obce Žakovce naznačuje, že možnosť prihlásiť sa na trvalý pobyt bez reálne existujúceho vlastného alebo prenajatého obydlia môže byť účelovo zneužitá, dodala Gáfriková. V Žakovciach (okres Kežmarok) sa pred decembrovými voľbami do orgánov samosprávy obcí na trvalý pobyt prihlásilo niekoľko desiatok bezdomovcov, ktorých prichýlil miestny farár a tí následne volili v obecných voľbách.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 00:05