StoryEditor

Fico: Zavedenie eura nie je otázka pretekov, ale výhod

04.06.2007, 09:59
Autor:
TASRTASR
Zavedenie eura na Slovensku nie je pre nás otázkou ani pretekov, ani rozmaru. Je to otázka výhod, ktoré sú spojené s takýmto krokom. Vyhlásil premiér Robert Fico na medzinárodnej konferencii s názvom Slovensko pred vstupom do eurozóny, na ktorej sa zúčastňuje aj slovinský premiér Janez Janša.

Vláda je podľa Fica absolútne presvedčená, že zavedenie eura 1. januára 2009 prinesie pre SR podstatne viac výhod ako nevýhod. "Keby vláda nebola presvedčená o výhodách a o menšom počte nevýhod, mala a bude mať vždy dostatok odvahy povedať jednoznačný názor a prijať iné rozhodnutie," uviedol ďalej premiér. Rozhodnutie o tom, či euro bude alebo nebude zavedené na Slovensku, nezávisí iba od nás, pripomenul Fico. "Od nás sa očakáva iba riadne a dôsledné plnenie maastrichtských kritérií, ktoré som opakovane označil za pomerne prísne," dodal.

Plnenie kritérií však nemôže byť len vecou vlády, ale musí byť predmetom širokého politického konsenzu, zdôraznil Fico. SR je krajina, kde verejnosť dlhodobo prejavuje pozitívny vzťah k európskym záležitostiam. Očakáva preto, že celé politické spektrum, všetky politické strany bez ohľadu na to, či sa nachádzajú v opozícii alebo vo vládnej koalícii, jednoznačne vyslovia svoj názor a stanovisko k zavedeniu eura k 1. januáru 2009. "Takúto požiadavku považujem za korektnú, pretože sú určité dôvody predpokladať, ako keby záujem určitej časti politickej scény utíchal, ako keby tu boli určité politické špekulácie, pokiaľ ide o zavedenie eura k 1. januáru 2009," konštatoval Fico.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 23:07