StoryEditor

Menej byrokracie? Veľká koalícia to znemožní

16.02.2006, 23:00
Zoštíhľovanie štátnej správy či zlučovanie ministerstiev. Aj takéto predvolebné sľuby sa opäť dostanú do volebných programov politických strán. Politici si tentoraz nechávajú otvorené aj zadné dvierka - k redukcii môže dôjsť len vtedy, ak sa na tom dohodnú strany budúcej vládnej koalície.
Zoštíhľovanie štátnej správy či zlučovanie ministerstiev. Aj takéto predvolebné sľuby sa opäť dostanú do volebných programov politických strán. Politici si tentoraz nechávajú otvorené aj zadné dvierka - k redukcii môže dôjsť len vtedy, ak sa na tom dohodnú strany budúcej vládnej koalície. "Počty ministerstiev budú zodpovedať počtu koaličných strán. Priestor na zlučovanie by sa vytvoril v situácii, ak bude vládu zostavovať čo najmenej strán," upozorňuje podpredseda ĽS-HZDS Milan Urbáni.

Čaká nás zlučovanie?
Viaceré strany avizujú, že zlučovanie niektorých ministerstiev bude súčasťou ich predvolebnej agendy. Šéf Úradu pre štátnu službu Ľubomír Plai im odkazuje: Tento proces môže nastať až po príprave serióznej analýzy. "Jeho výsledkom musí byť nielen zoštíhlenie, ale aj funkčnosť rezortov." Najčastejšie spomínanými adeptmi na reorganizáciu ústredných orgánov štátnej správy sú ministerstvá výstavby a regionálneho rozvoja, kultúry, hospodárstva či dopravy, pôšt a telekomunikácií.
Politológ Pavol Marchevský výraznejšie znižovanie počtu rezortov neočakáva. "Keď sa tak nestalo za tejto čisto pravicovej a reformnej vlády, iná sa k tomu už neodhodlá." Očakáva, že nový kabinet už nebude naklonený zásadnejším zmenám, pretože bude výsledkom viacerých kompromisov.

Nové kreslá na obzore
Niektorí politici avizujú aj možnosť prehodnotenia náplne práce súčasných rezortov. "Terajšie rozdelenie ministerstiev považujeme za zastarané," tvrdí predsedníčka Slobodného fóra Zuzana Martináková. Podľa nej by mali dostať väčší priestor oblasti ako sú informatika a cestovný ruch. Podobný názor má aj analytik Inštitútu pre dobre spravovanú spoločnosť Andrej Salner. Predpokladá, že skôr ako k výraznejšej redukcii ministerstiev dôjde k predefinovaniu ich hlavnej agendy a následne aj názvu. Vzniknúť teda môžu aj úplne nové ministerstvá. "Všetko bude záležať na prioritách budúcej vlády. Ak bude jednou z nich znalostná ekonomika, vytvoriť by sa mohol rezort informatizácie, vedy a inovácií."

Sľuby z minulosti
Niektoré strany, okrem rušenia či spájania ministerstiev, hovorili pred voľbami v roku 2002 aj o znižovaní počtu poslancov. Smer sľuboval 120, ANO dokonca iba 100 zákonodarcov. Dnes už na túto tému rezignovali. "Uprednostňujeme skôr zmenu systému volieb poslancov na kombinovaný," skonštatoval podpredseda Smeru Dušan Čaplovič. Zníženie počtu poslancov nebude presadzovať ani KDH. Podľa jeho podpredsedu Júliusa Brocku táto téma prichádzala do úvahy len v prípade, ak by sa uvažovalo o vytvorení druhej komory parlamentu. "Táto myšlienka momentálne nemá podporu."

Aké ministerstvá sú v hre:
- Ministerstvo kultúry by sa mohlo zlúčiť s ministerstvom školstva
- Ministerstvo dopravy, pôšt a telekomunikácií s ministerstvom hospodárstva
- Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny s ministerstvom zdravotníctva
- Zrušiť by sa mohlo Ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja
Zdroj: HN

Vývoj počtu štátnych zamestnancov

Rok

Počet

2003

34935

2004

39421

2005

41618

2006

41568

Pozn.: Zvýšenie v roku 2004 bolo spôsobené transformáciou NÚP a prijatím euroúradníkov, Zvýšenie v roku 2005 transformáciou Úradu verejného zdravotníctva a vznikom Poľnohospodárskej platobnej agentúry

Zdroj: Úrad pre štátnu službu
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 12:51