StoryEditor

Na dopravné stavby dá bratislavský magistrát 170 miliónov

11.01.2006, 14:21
Autor:
SITASITA
Výstavba trolejbusovej trate na bratislavské sídlisko Dlhé diely, rekonštrukcia električkových tratí, rozšírenie cesty na Nábreží arm. gen. Ludvíka Svobodu a doplnenie svetelnej signalizácie na dôležitých dopravných uzloch budú najväčšími investíciami magistrátu do dopravnej infraštruktúry Bratislavy v tomto roku.

Výstavba trolejbusovej trate na bratislavské sídlisko Dlhé diely, rekonštrukcia električkových tratí, rozšírenie cesty na Nábreží arm. gen. Ludvíka Svobodu a doplnenie svetelnej signalizácie na dôležitých dopravných uzloch budú najväčšími investíciami magistrátu do dopravnej infraštruktúry Bratislavy v tomto roku. Na dnešnej tlačovej besede v Bratislave o tom informoval námestník bratislavského primátora pre dopravu Karol Kolada.
Výstavba trate na Dlhé diely sa začne v júni a trvať by mala približne tri mesiace. Náklady na trolejovú trať dlhú 2,7 kilometra vrátane napájacej meniarne by mali dosiahnuť 54 miliónov korún. Ďalších 105 miliónov korún bude stáť nákup šiestich duobusov, ktoré budú v dopravnej špičke premávať z Dlhých dielov po Nový most. Duobusy budú v kopcoch jazdiť ako trolejbusy, na rovine vodiči prepnú na naftový pohon. Podľa Koladu by sa tým mala na sídlisku znížiť hlučnosť a znečistenie výfukovými plynmi. S premávkou trolejbusov na sídlisku sa uvažovalo už pri jeho výstavbe, nová trať preto využije už existujúce trakčné stĺpy a kolektory na umiestnenie káblov pod zemou. "Počas výstavby trate preto nebude potrebné rozkopávať chodníky," doplnil riaditeľ rezortu technickej infraštruktúry bratislavského Dopravného podniku Viktor Haluza.
V tomto roku bude mesto tiež rozširovať cestu na Nábreží arm. gen. Ludvíka Svobodu v smere z centra. Približne 700 metrov dlhý úsek od Nového mosta po tunel rozšíria za 30 miliónov korún. Od marca do júla bude pokračovať aj rekonštrukcia električkovej trate na Obchodnej ulici. Mesto okrem trate a jej zariadení zrekonštruuje aj inžinierske siete, chodníky od Kostola najsvätejšej trojice po Kollárovo námestie. Súčasťou projektu bude aj architektonická úprava Hurbanovho námestia. Rekonštrukcia si vyžiada 200 miliónov korún. V tom istom termíne mesto zrekonštruuje aj električkovú trať na Kapucínskej ulici. Za 125 miliónov korún tu okrem trate obnovia inžinierske siete, chodníky a povrch Župného námestia.
Na opravu a údržbu komunikácií vo svojej správe plánuje magistrát vynaložiť takmer 170 miliónov korún. Na údržbu svetelnej signalizácie pôjde z rozpočtu mesta 13,5 milióna, na bežnú údržbu ciest takmer 80 miliónov, na údržbu mostov 16,7 miliónov, na údržbu podchodov takmer 10 miliónov, na vodorovné dopravné značenie 13 miliónov, na zvislé dopravné značenie 6,5 milióna, na zvodidlá a zábradlia vyše milióna, na kolektory štyri milióny a na elektrickú energiu, vodné, stočné a tepelnú energiu 15 miliónov korún.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. máj 2024 19:46