StoryEditor

Rekonštrukcia popradskej Elektrárne TG bude pokračovať aj tento rok

05.05.2006, 17:34
Autor:
SITASITA

V Elektrárni Tatranskej galérie (TG) v Poprade sa na budúci týždeň začne už 14. výstavná sezóna. Aj tento rok bude súčasne s výstavami pokračovať rekonštrukcia Elektrárne TG. Po výmene strechy pred tromi rokmi pokračujú rekonštrukčné práce zateplením celej strechy. Súčasne so zateplením sa zrekonštruovala aj časť elektroinštalácie. "Strecha je už v definitívnej podobe," informovala na tlačovej besede riaditeľka TG Anna Ondrušeková. V tomto roku sa začala aj výmena okien. Na jar sa podarilo vymeniť 18 zo 40 okien, ktoré sú zo špeciálneho trojskla neprepúšťajúceho ultrafialové žiarenie. Náklady na zateplenie strechy, výmenu elektroinštalácie a časti okien dosiahli 2,68 mil. korún. V tejto sume sú aj náklady na vypracovanie kompletnej projektovej dokumentácie na rekonštrukciu celého objektu Elektrárne.
Prioritou v tomto roku je dokončenie výmeny okien, úprava fasády a stabilizácia komína Elektrárne, ktorý je rovnako ako objekt bývalej parnej elektrárne pamiatkovo chránený. Náklady na rekonštrukčné práce by mali v tomto roku dosiahnuť približne 4 mil. korún. "Potrebujeme okolo 40 mil. korún, aby Elektráreň bola taká, ako si ju predstavujeme a stala sa najlepším výstavným priestorom moderného umenia," uviedla Ondrušeková. Prostriedky chce TG získať z grantov Európskej únie. Zháňanie peňazí predstavuje v súčasnosti najväčší problém pri rekonštrukcii. Za uplynulých desať rokov k tomu prispela aj skutočnosť, že za toto obdobie mala TG až štyroch zriaďovateľov s väčším či menším záujmom o riešenie celého problému.
Po rekonštrukcii sa do Elektrárne presťahuje aj administratíva a depozit TG. V depozite máme okolo 3 000 diel v nevyhovujúcich priestoroch, dodala riaditeľka TG. Aby Elektráreň spĺňala kritéria pre moderné výstavné priestory, bude nutné kompletne sanovať celú budovu, odvlhčiť múry, urobiť kúrenie, vymeniť podlahy a elektroinštaláciu. Elektráreň je od svojho otvorenia ako výstavný priestor prístupná verejnosti len v lete, pretože tam nie je kúrenie.
Rekonštrukčné práce by chcelo vedenie TG ukončiť do roku 2010, kedy si Tatranská galéria pripomenie 50. výročie vzniku. O rok neskôr bude 100 rokov od postavenia objektu parnej elektrárne, ktorá v minulosti slúžila nielen na výrobu elektrickej energie pre mesto Poprad, ale aj pre elektrickú železnicu. Objekt Elektrárne je vlastníctvom mesta Poprad, TG ju má v prenájme na 99 rokov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
11. máj 2024 22:31