StoryEditor

Držiteľom Ceny hudobnej kritiky SFKU sa stal huslista Barnabás Kelemen

22.04.2007, 08:50
Autor:
TASRTASR

Cenu hudobnej kritiky 17. ročníka Stredoeurópskeho festivalu koncertného umenia (SFKU) v Žiline a súčasne aj možnosť vystúpiť na nasledujúcom ročníku festivalu získal maďarský huslista Barnabás Kelemen.

Maďarský huslista, víťaz medzinárodnej husľovej súťaže Indianopolis 2002, laureát medzinárodnej súťaže Queen Elisabeth (Brusel 2002) a víťaz medzinárodnej súťaže W. A. Mozarta (Salzburg 1999) si cenu prevzal počas dnešného, záverečného koncertu SFKU v Dome umenia Fatra v Žiline. Predstavil sa na ňom s Pražskou komornou filharmóniou pod taktovkou francúzskeho dirigenta Martina Lebela.

Cenu medzinárodného hudobného festivalu Pražská jar a rovnako možnosť vystúpiť na nasledujúcom ročníku festivalu v Prahe získala slovenská sopranistka Adriana Kučerová, ktorá sa stala aj držiteľkou ceny publika. Cenu Spolku koncertných umelcov získal Pavel Haas Quartet z Českej republiky a cenu pre najmladšieho účastníka festivalu získala ruská organistka Maria Mochova.

Na festivale sa predstavili umelci z 10 krajín Európy. O Cenu hudobnej kritiky sa uchádzalo osem sólistov, jeden dirigent a dva komorné súbory. Počas šiestich dní odznelo v Dome umenia Fatra sedem koncertov, z toho tri orchestrálne, tri komorné a jeden popoludňajší koncert laureátov Súťaží študentov slovenských konzervatórií.

História festivalu v Žiline sa začala písať v roku 1980. Počas prvého desaťročia mal názov Prehliadka slovenského koncertného umenia a hlavným cieľom bolo predstaviť na nej vynikajúcich mladých slovenských interpretov, slovenské komorné súbory a orchestrálne telesá. V roku 1990 Slovenská hudobná únia rozhodla spojiť žilinskú a trečianskoteplickú Prehliadku mladých koncertných umelcov do jedného festivalu a Ministerstvo kultúry SR schválilo, že festival sa bude každoročne konať v apríli v Žiline ako nesúťažná prehliadka mladého interpretačného umenia. V roku 1993 dali organizátori festivalu stály názov Stredoeurópsky festival koncertného umenia v Žiline.

Festival, ktorého hlavným organizátorom je Hudobné centrum (HC) Bratislava, sa koná pod záštitou Jána Figeľa, člena Európskej komisie zodpovedného za vzdelávanie, odbornú prípravu, kultúru a viacjazyčnosť a ministra kultúry Mareka Maďariča.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 01:07