StoryEditor

Csáky odmieta Durayove vyjadrenia voči Bugárovi

13.04.2007, 11:52
Autor:
TASRTASR
Predseda SMK Pál Csáky dnes v mene väčšiny predsedníctva strany odmietol vyjadrenia podpredsedu SMK Miklósa Duraya o tom, že bývalý šéf SMK Béla Bugár odštartoval svoju politickú kariéru spoluprácou s agentom ŠTB.

Predseda SMK Pál Csáky dnes v mene väčšiny predsedníctva strany odmietol vyjadrenia podpredsedu SMK Miklósa Duraya o tom, že bývalý šéf SMK Béla Bugár odštartoval svoju politickú kariéru spoluprácou s agentom Štátnej bezpečnosti. "Tento názor môžeme chápať maximálne ako jeho individuálny osobný názor," vyhlásil Csáky na spoločnom brífingu s Bugárom.
Predseda SMK si podľa vlastných slov váži prácu svojho predchodcu a oceňuje aj jeho bývalé pôsobenie na čele Maďarského kresťanskodemokratického hnutia (MKDH). "Pán Bugár ostane váženým členom nášho poslaneckého klubu a našej strany," povedal Csáky. Zároveň sa ospravedlnil za "menej miestne" výroky na stranu Bugára v kampani pred voľbou predsedu SMK. Celý vnútrostranícky spor súvisiaci s výmenou najvyššieho predstaviteľa považuje za skončený. "Oddnes nechcem počuť žiadne silné slovo, žiaden nemiestny výrok," zdôraznil Csáky. Pokiaľ sa tak stane, vyvodí voči previnilcom sankcie na základe straníckych stanov.
Bugár považuje stanovisko vedenia SMK za satisfakciu a nečaká od Duraya osobné ospravedlnenie.
Duray v rozhovore pre týždenník Magyar fórum uviedol, že Bugár v roku 1990 dostal od agenta ŠtB úlohu, aby Duraya nezvolili za šéfa frakcie parlamentnej koalície v československom Federálnom zhromaždení. To sa mu však nepodarilo, keďže štyria poslanci za Maďarské kresťanskodemokratické hnutie (MKDH) nehlasovali podľa želania Bugára. Ten ich vraj po získaní postu predsedu MKDH nechal vyviesť policajtmi zo straníckeho kongresu a následne ich vylúčil zo strany.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 09:38